Civilminister Ardalan Shekarabi föreslår modernare regler för ministrar som ber om föräldraledigt.
Civilminister Ardalan Shekarabi föreslår modernare regler för ministrar som ber om föräldraledigt.

Statsministern får avgöra föräldraledighet

Ministrar ska få möjlighet att vara föräldralediga med 90 procent av lönen. Men bara om statsministern säger ja, enligt ett förslag från regeringen.

ANNONS
|

Förslaget finns i en lagrådsremiss och bygger på en utredning som kom för två år sedan. Statsråd har inte någon formell rätt till att vara föräldralediga, de har ett arvode och förutsätts vara i tjänst jämt. Om en minister eller partnern får barn och ministern vill vara ledig har det hittills lösts på olika sätt, men det har inte inneburit löneavdrag.

Enligt förslaget ska ett statsråd kunna vara ledig helt eller delvis för att hand om sitt barn. Men allt, även tiden, hänger på att statsministern säger ja till det. Regeringen vill inte att det ska vara en rättighet.

ANNONS

Vid föräldraledighet ska arvodet minskas med 10 procent per dag om statsrådet är borta helt eller delvis. I reda pengar innebär det att ett statsråd skulle få behålla cirka 120000 kronor i månaden vid ledighet. I den vanliga föräldraförsäkringen finns ett tak men statstjänstemän har i sina kollektivavtal rätt till 90 procent av lönen, utan tak. Den modellen bör också gälla för statsråd, enligt förslaget.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) motiverar förslaget med att regelverket måste vara modernt även för ministrar. Riksdagsledamöter kan vara föräldralediga. Det gäller även för statsråd i Norge, till exempel.

TT

Fakta: Förslaget

En ändring föreslås i lagen om arvoden till statsråd.

Ändringen innebär att ett avdrag ska göras på ett statsråds arvode med 10 procent per dag då statsrådet är helt eller delvis frånvarande för att ta hand om sitt barn.

Villkoret för ledighet är att statsministern säger ja, det föreslås ingen rätt till ledighet.

Källa: Regeringskansliet

ANNONS