Statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid en presskonferens på Tullverket i Malmö om omlokalisering av statliga jobb.
Statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid en presskonferens på Tullverket i Malmö om omlokalisering av statliga jobb.

Vill lösa Stockholmsfixering med jobbflytt

Stockholmsfixeringen ska få ett slut, säger statsminister Stefan Löfven (S). Nu fortsätter regeringen att flytta statliga jobb från Stockholm. Men av runt 900 myndighetsjobb i en ny flyttomgång läggs drygt hälften några mil utanför huvudstaden.

ANNONS
|

Narkotikahunden Molly visar vad hon går för när statsministern och civilminister Ardalan Shekarabi (S) besöker Tullverkets lokaler vid Öresundsbron i Malmö. Ivrigt söker Molly igenom ett övningsfordon och markerar för narkotika, med en boll som belöning. Stolta berättar tjänstemännen om alla beslag som görs dagligen.

- Det har ni all anledning att vara. Och Molly också, har du kollektivavtal? frågade statsministern skämtsamt.

ANNONS

När fler statliga jobb flyttas hör Tullverket till myndigheterna som kan räkna in fler medarbetare ute i landet. Minst 30 jobb läggs i Malmö, medan 50 nya tulltjänstemän får jobb i Sveriges tredje största stad för att stärka kontrollarbetet vid gränsen.

Löfven betonar att flyttarna inte främst handlar om arbetsmarknadspolitik.

- Sverige ska hålla ihop och det är viktigt att alla delar i vårt land känner att man är med i framtidsprojektet Sverige, säger han.

- I detta är statens närvaro oerhört viktigt och ingen ska behöva känna sig övergiven av staten.

Några mil

En hel myndighet omlokaliseras också till Malmö, i form av drygt 100 tjänster vid Myndigheten för tillgängliga medier. Men det är flytten av biståndsmyndigheten Sida som berör allra flest anställda med drygt 500 tjänster. Från Stockholms innerstad till Botkyrka, cirka tre och en halv mil söderut – något som möts av blandade reaktioner bland anställda.

ANNONS

Att lägga statliga jobb ute i landet är inte något bra, enligt fackförbundet ST.

- Det är dyrt, det kostar ungefär en miljon per jobb, enligt Riksrevisionen. Och så går verksamheten ner under tiden, säger ST:s ordförande Britta Lejon.

För många medlemmar innebär flytten att de i praktiken blir av med jobbet, förklarar Lejon som tycker att pengarna bör läggas på mer vardagsnära service som post, järnväg och poliser i stället.

Någon flytt av huvudkontoret blir det alltså inte för Tullverkets del, men kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö är nöjd ändå.

- Jag är väldigt nöjd med det här paketet. Dels är det en hel myndighet (Myndigheten för tillgängliga medier), dels är det en rejäl förstärkning av Tullverket, säger hon.

"Stockholmsfixering"

När alla flyttar är gjorda kommer regeringen ha omlokaliserat omkring 2000 statliga jobb, inräknat de som presenterades under förra året. Shekarabi säger att det har funnits en Stockholmsfixering i svensk statsförvaltning.

ANNONS

- Vi ska se till att vända den trenden och se till att staten tar del av den fantastiska kompetens som finns utanför Stockholmsområdet, säger han.

Konsekvensen är bland annat att avståndet mellan medborgare och staten tillåtits växa, enligt civilministern.

TT: Men är 2000 flyttade jobb tillräckligt?

- Vi måste fortsätta hålla i det här, det viktigaste är att vi vänt trenden, säger han och berättar att den statliga servicenärvaron också ska byggas ut.

Om det sitter någon på en statlig tjänst som kan flyttas till Malmö, och kanske känner en olust att behöva flytta sitt liv, vill Jammeh slå att slag för sin stad.

- Man måste ha förståelse för att beslut om att ens arbetsplats flyttar är något som skakar om. Men jag vill hälsa alla varmt välkomna hit och säga att vi har en fantastiskt trevlig stad att erbjuda, och att de snabbt finner sig tillrätta.

ANNONS
TT

Fakta: Myndigheter som flyttar

Nya och tidigare regeringsbeslut om att flytta myndigheter från Stockholm:

Sidas huvudkontor till Botkyrka

delar av Tullverket till Malmö

Inspektionen för socialförsäkringen till Göteborg

Myndigheten för tillgängliga medier till Malmö

delar av Trafikverket till Kristianstad

Swedac till Borås

delar av Kronofogdemyndigheten till Kristianstad

delar av Arbetsmiljöverket till Mölndal

delar av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm

Polarforskningssekretariatet till Luleå

Myndigheten för kulturanalys till Göteborg

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö

delar av ESF-rådet till Gävle

delar av Universitets- och högskolerådet till Visby

delar av Tillväxtverket till Östersund och Malmö

delar av E-hälsomyndigheten till Kalmar

delar av Statistiska centralbyrån till Örebro

delar av Arbetsmiljöverket till Mölndal

Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå

ANNONS