Kreta i Grekland är ett av resmålen som är billigt nu i maj. Arkivbild.
Kreta i Grekland är ett av resmålen som är billigt nu i maj. Arkivbild.

Sommarvärmen pressar priserna på charterresor

Känner du att suget efter att packa väskan med solkrämer och badkläder minskar i takt med att temperaturen här hemma stiger? Då är du långt ifrån ensam. Det fina vädret bidrar nämligen till rekordbilliga resor till Medelhavet just nu.

Ving
|

- Så här låga nivåer har jag inte sett förut, det är exceptionellt billigt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på resebyrån Ticket.

För den som har möjlighet att åka kommande veckor kan en veckas resa med flyg och hotell till klassiska charterresmål som Mallorca, Kreta och Alanya hittas för mellan 1500-2000 kronor. Med riktig tur går det även att göra fynd under tusenlappen.

Inte ovanligt i maj

Att det är väldigt billigt just i maj är inte helt ovanligt. Pingsthelgen följt av skolavslutningar gör att många inte vill eller kan resa bort den här tiden – då sjunker priserna. Men det varaktiga sommarvädret utanför fönstren, som började tidigt i år, påverkar också.

- Är det regnigt och kallt som förra året i maj, är det klart att fler väljer att åka i väg. Särskilt de som kan åka med kort varsel, de som har slutat jobba eller har en bra ekonomi, säger Barbro Holmberg, informatör hos researrangören Ving.

För resor efter skolavslutningarna gäller i regel andra priser. Men majoriteten av sommarresorna är redan sålda. Både Ving och konkurrenten TUI har i år sålt runt tio procent fler hittills i år än jämfört med samma period i fjol. Åter igen kan vädret ha spelat in.

- När det var så dåligt som förra sommaren, då vill man vara säker och solsäkrar minst en eller två veckor av sommaren. Då bokar man i god tid innan. De flesta har lärt sig att är det dåligt väder när man vill i väg, då hittar man inga billiga resor, säger Barbro Holmberg.

Bokade tidigt

Erik Karlsson på TUI:s pressjour stämmer in:

- I och med att förra sommaren inte hade någon direkt värme i Sverige så fick vi den uppfattningen att många bokade ganska tidigt för nästa sommar eller till och med en vinterresa som man inte hade planerat från början, säger han.

Katarina Daniels På Ticket, som säljer resor från flera bolag, säger att det har pratats mycket om rekord i branschen det senaste året.

- Efter en viss stabilisering under vintern med en skakig bostadsmarknad och en allmän oro på börsen, så har det ändrats nu. Det är absolut en tydlig ökning från förra året, från redan rekordnivåer ska tilläggas, säger hon.

TT

Fakta: Svenskarnas resvanor

Här är länderna vi oftast reste till 2017:

1: Spanien, 1775000 resor.

2: Tyskland, 907000.

3: Danmark, 882000.

4: Grekland, 638000.

5: Finland, 637000.

6: Italien, 596000.

7: Storbritannien, 499000.

8: Norge, 494000.

9: Frankrike, 481000.

10: USA, 475000.

De flesta av oss tycks inte i första hand vara ute efter sol och bad när vi lämnar Sverige. På frågan varför folk åkte utomlands blev svaren så här:

Mat och dryck, 33 procent.

Sevärdheter och museer, 29.

Avkoppling, 24.

Träffa släkt och vänner, 22.

Komma bort, 20.

Uppleva natur, 17.

Uppleva kultur, 17.

Gemenskap med andra, 16.

Shoppa, 15.

Sol och bad, 14.

Nöje och underhållning, 12.

Äventyr och spänning, 8.

Vandra, 3.

Källa: Resebarometern 2018.