Sommarhuset som kan flyt(t)a

Sunnanå hamn i Mellerud är full av gästande båtar. Vi har träffat Pelle Olsson som har förverkligat sin barndomsdröm att bygga en husbåt.

ANNONS
|

Bland glänsande segelfartyg med master som nästan når skyn sticker den betydligt mindre båten ut. Trots att den i hamnen är ensam i sitt slag smälter den blågrå husbåten in där den flyter på det solglittriga blå vattnet. Husbåten är sedan tio år tillbaka Pelle Olsson och hans fru Gudrun Olssons sommarbostad.

– För att kunna bygga en sån här behöver du tre saker, tid, pengar och plats att bygga på. Ja, och bra kompisar och en förstående hustru, säger Pelle.

"Varit en dröm"

Trots att solen är varm är det låg aktivitet på bryggan, några segelbåtar lägger ankar, en kommer från Danmark, en annan från Göteborg, längs land cyklar några turister.

ANNONS

– Sedan jag var liten har det varit en dröm. Redan innan jag var tio år så visste jag att jag ville bygga en husbåt, säger han.

Fyra år tog det att bygga färdigt ”Kiali” som husbåten kallas efter barnen Kia och ”Ali”, eller "tredje barnet" som Pelle ibland kallar husbåten. Det var inne på Trollhättans gamla postkontor som Pelle fick syn på ett vykort föreställandes Rolf Lidbergs berömda troll. Vykortet föreställde en trollfamilj flytandes på en flotte med en liten koja. Pelle köpte vykortet och bestämde sig där och då för att förverkliga sin barndomsdröm. Fyra år senare sitter nu fotot på väggen i husbåten.

– Vykortet hade precis andemeningen med min husbåt, lugn och ro och ha det gott, säger Pelle och drar armen i en svepande rörelse runt om i husbåten för att sedan peka på en lila matta på golvet. Han ler och varnar glatt för de som gömmer sig därunder, ”det är väldigt barnsligt” säger han och drar bort mattan från golvet. Under gömmer sig en trälucka stor nog att rymma en person, ett litet fönster i träluckan visar den ljusa sandbottnen.

– Man kan fiska, bada eller kyla ner fötterna om man vill, säger Pelle och slår sig ned vid kanten för att stoppa fötterna i det stilla vattnet.

ANNONS

"Norrländskt furugolv"

Förtöjd nästan längst ut på en av bryggnockarna ligger husbåten som består utav ett kombinerat mat-, sov-, kök- och allrum. Norrländskt furugolv, elkyl, gaskamin, soffa och matbord gör att det känns som en vanlig stuga, först när man ser vattnet skymta i fönstret gör det sig påmint att det är en husbåt man befinner sig på. Här och var bakom båtens träpaneler döljer sig dels ett litet omklädningsrum och garderober. Diskbänk, spis, luckor och garderober är gjorda utav gamla husvagnsdelar. Luckorna är sjösäkrade men bokhyllorna är öppna.

På båtgården i Vänersborg har Pelle snickrat och svetsat samman husbåten som vilar på två stycken sju meter långa gasoltankar.

– Jag har fått enormt mycket hjälp, säger Pelle och ler tacksamt.

Helt ovan vid sjön är han inte, i närmare trettio har han och Gudrun seglat och många gånger till Norge. Efter två diskbråck tvingades han steloperera nacken vilket påverkat rörligheten. De långa segelresorna har nu förbytts mot lite kortare. Husbåten går i fyra-femknop och som längst har de åkt till Fröskog upp mot Åmål.

– Nu ligger vi mest still. Vi har lastat på så mycket och hyllorna är fulla med saker. Och det stämde bra tidsmässigt. Ju mer båten blev färdig desto sämre blev jag i ryggen. Nu sitter jag här och mår hur bra som helst, säger Pelle.

ANNONS

"Enormt kontaktnät"

Det knackar på dörren, en båtgranne har hoppat ombord, "tack för lånet" säger han och räcker över ett sjökort till Pelle. Under åren har de fått ett ”enormt kontaktnät”, säger Pelle och flera av dem har kommit att bli goda vänner.

Många de träffat har avundats deras sommarboende och velat köpa det, andra har velat bygga en likadan husbåt men aldrig kommit till skott, berättar han. För Pelle och Gudrun har båtsäsongen bara börjat, först när temperaturen sjunker under tio grader beger de sig hem till huset i Vänersborg.

– Här kan jag vara så länge jag kan gå, det är ungefär som att ta med sig huset ut på sjön, säger Pelle.

ANNONS