Snusliga lurade staten på 76 miljoner

ANNONS
|

Tisdagens dom i Göteborgs tingsrätt fäller också fyra medhjälpare som får fängelse från drygt två år till tre år och nio månader. En åtalad man frikänns.

Mor och son har kontrollerat flera bolag som använts i så kallad karusellhandel. Svenskt snus, tillverkat av Swedish match, har köpts in och exporterats till Norge. Därifrån har snuset skickats till Danmark och till Tyskland innan det återvänt till Sverige där det sålts, utan att punktskatt betalats. Brotten begicks mellan 2009 och 2014 då skatten var mellan 336 och 386 kronor per kilo snus.

–Vi är väldigt nöjda med domen. Den går helt i linje med våra yrkanden och sänder tydliga signaler att skattebrott av den här typen får väldigt allvarliga konsekvenser för de inblandade, säger kammaråklagare Katarina Wingård.

ANNONS

Hon utredde de äldsta delarna av härvan för fem år sedan. En rättegång mot flera av medhjälparna hölls 2012 men när domen skulle skrivas hade rättens ordförande blivit långtidssjuk och när ny rättegång skulle hållas, hade en av de misstänkta försvunnit utomlands.

–Det har varit ett omfattande och tungrott utredningsarbete, säger Wingård.

Två män häktade i sin frånvaro

Två män är fortsatt försvunna och häktade i sin frånvaro. Det rör sig om två göteborgare, som förmodas ha flytt utomlands. Den ene av dem var tobaksgrossist i Partihallarna.

En tobakshandlare i Sundbyberg dömdes i början av 2013 för att ha tagit emot åtta ton oskattad snus från det danska bolaget som kontrollerades av mor och son.

I den senare delen av brottsperioden har den oskattade tobaken sålts via en grossistfirma i Skåne. Firman har som mest haft en årsomsättning på 250 miljoner kronor. Innehavaren av firman och en anställd hos honom, båda män i 55-årsåldern, döms till tre år och nio månader i fängelse. Innehavaren av firman döms för grovt skattebrott vid 48 tillfällen (antalet mottagna leveranser), då han anses ha haft huvudansvaret för att betala skatten på snuset.

Ska ha skött 121 transporter

Övriga inblandade, inklusive de båda huvudmännen, döms för medhjälp till grovt skattebrott. Mor och son fälls för att ha styrt samtliga transporter: 121 stycken.

ANNONS

De osannolika ligaledarna är båda bosatta utomlands: kvinnan i Spanien och sonen i Litauen. Hon har en bakgrund som postanställd och drev därefter en mindre butik. Sonen arbetade tidvis i hennes rörelse och har varit verksam som företagare i många år. Båda har suttit häktade sedan i höstas.

Alla de åtalade döms mot sina nekanden och har hävdat att de ägnat sig åt legitima affärer. Men tingsrätten slår fast att det handlat om en omfattande och systematisk brottslighet som pågått under lång tid.

De dömda får näringsförbud, från tre år till tio år för de båda huvudmännen.

ANNONS