SD-politiker delar Breiviks åsikter

Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn i Varberg anser att massakern i Norge är massinvandringens och "islamiseringens" fel. I sin blogg skriver han att han inte känner någon skuld att dela den terrormisstänktes åsikter.Men partiet tar avstånd från uttalandet.

ANNONS
|

"Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde". Så skriver SD-politikern Erik Hellsborn i sin blogg.

- Det yttersta ansvaret ligger alltid på gärningsmannen, men ska man diskutera de bakomliggande orsakerna som drev honom så var ju det orsakat av mångkulturen, förtydligar Hellsborn för Hallands Nyheter.

Hellsborn skriver att han inte känner någon som helst skam eller skuld över att han och Anders Behring Breivik delar den nationalistiska ideologin. De som ska känna skuld är de han kallar "kosmopoliterna" och menar att "i ett norskt Norge hade denna tragedi aldrig skett".

HN: Behring Breivik hade en politisk agenda som i mångt och mycket är samma frågor som SD för upp på dagordningen. Bär man då något slags ansvar tycker du?

ANNONS
- Nej, Breivik är en produkt av det mångkulturella samhället. Hade inte Europa blivit mångkulturellt så hade aldrig dödsskjutningarna skett.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tar avstånd från sin partikamrats bloggande om terrorattentaten i Norge.

- Partiet står inte bakom den analysen. Man bör vara väldigt försiktig med att göra analyser på ett så här tidigt stadium. Och det har vi också meddelat Hellsborn, säger Söder till TT.
- Det är självklart så att ingen annan än gärningsmannen bär ansvar för det inträffade.

SD har redan börjat få skulden i vissa debatter för att bidra till det politiska klimat som attentatsmannen frodats i.

- Jag tycker att det är tråkigt att man försöker göra politik av det som inträffat och försöker angripa oss, säger Björn Söder.

TT: Läser man hans manifest så finner man trots allt mycket gemensamt tankegods. Synen på hotet från islamiseringen till exempel.

- Det är ett stort hopkok av massa saker som ska berättiga vad han har gjort. Det är framför allt demokratiförakt och våldsfetischism som genomsyrar hela manifestet.
- Men visst det finns invandringskritik, men det finns också frimurarmysticism och konservatism och liberalism. Man försöker plocka delar ur sitt sammanhang och angripa oss, och det tycker jag är precis lika fel som när Hellsborn påstår att mångkulturalismen skapat Breivik, säger Björn Söder.

TT: Men har inte politiker ansvar för att debattklimatet inte blir för rått, vilket kan trigga sådana här personer?

- Absolut, men den bristen finns hos de andra partierna som försöker trigga det här mot oss. Vi fick vår partilokal attackerad i måndags. Det är viktigt att ingen försöker använda det här. Politiker bär ansvar och det gör också sverigedemokrater som bloggar och twittrar, säger Björn Söder.

Man kan inte göra Sverigedemokraterna medskyldiga eller ansvariga för det som har hänt i Norge. Det anser Expos chefredaktör Daniel Poohl.

- Däremot måste man för att kunna förstå det här dådet, och det gäller alla terrordåd, se den ideologi som förövaren kommer ur. Och i det här fallet är det samma analys som vissa sverigedemokrater har. Det är ett faktum, säger han till TT.

Expo kommer nu att utöka sin kartläggning av de högerextrema grupperna till att omfatta även den värld som Anders Behring Breivik kommer ur. Och i hög grad handlar det om bakvattnet till de mer rumsrena högerpopulistiska partierna.

Johan Olsson, analyschef på Säpo, säger till TT att Säkerhetspolisen har koll på de högerextremister som finns i landet.

- Vi är medvetna att det kan komma allvarliga hot både från organiserade grupper och enskilda aktörer. Men det är klart att det är svårare att hålla koll på och kartlägga individer som agerar ensamma. Samtidigt är enstöringarna väldigt få, säger han.

De högerextrema grupperingarna har förändrats sedan 1980-90-talet. Många extremister försöker framstå som välorganiserade och städade.

- Det finns organiserade grupper. Inom dem pågår en ideologisk diskussion som drar till sig personer som sympatiserar med de här icke-demokratiska åsikterna. I den kretsen finns det alltid en fara att någon radikaliseras och begår ett allvarligt brott. Den mest kända är lasermannen som betraktas som en sådan aktör, säger Olsson.

Enligt Säpo arbetar polisen på olika sätt beroende på om det handlar om ensamma aktörer eller högerextrema organiserade grupper.

- Rör det sig om grupper är det lättare att rikta strålkastarljuset mot dem. När det gäller enskilda individer är man tvungen att ha en annan strategi och bland annat ha kontakter med skola, sociala myndigheter och andra aktörer. Och hoppas att de kan upptäcka tidiga varningssignaler, säger Johan Olsson.

TT: Hur farliga är de?

- Det är svårt att svara på. Vår bedömning är att de utgör ett allvarligt hot mot enskilda individer men inte mot demokratin som sådan.
ANNONS