Industriell symbios innebär att ett företags avfall kan bli en resurs för ett annat. Genom att samarbeta kan aktörerna både spara på miljön och ekonomin. Arkivbild.
Industriell symbios innebär att ett företags avfall kan bli en resurs för ett annat. Genom att samarbeta kan aktörerna både spara på miljön och ekonomin. Arkivbild.

Samarbete om resurser ledde till miljöpris

I över 45 år har danska Kalundborg symbiosis samarbetat med andra företag för att återvinna resurser där ett företags avfall blivit ett annats tillgång. Därför är det just de som får ta emot årets pris i Win win Gothenburg sustainability award för hållbar utveckling.

ANNONS
|

Kalundborg symbiosis är ett samarbete mellan nio offentliga och privata verksamheter. Samarbetet har med hjälp av en så kallad cirkulär metod lett till nya produktionssätt.

Det började med ett gemensamt problem på 1970-talet där den lokala vattentäkten började sina. För att industrin skulle slippa flytta började företag samarbeta där det ett bolag såg till att deras vattenavfall var tillräckligt rent för nästa att använda i sin produktion.

Minskade utsläpp

Fler intresserade sig och ville vara med och dela på resurser – och spara på kostnader. Detta har i dag lett till över 635000 ton mindre koldioxidutsläpp per år.

ANNONS

- Det är ett jätteläckert tänk, säger Emma Dalväg, konsult för industritjänsteföretaget Hifab, och en av jurymedlemmarna som utsett Kalundborg symbiosis till årets vinnare av Win win Gothenburg sustainability award, som tidigare gick under namnet Göteborgspriset för hållbar utveckling.

Hon tycker att det är särskilt roligt att och angeläget att titta på vad industrin kan göra för att bidra till en hållbar utveckling.

- Industriell symbios där avfall från en aktör kan bli en resurs för en annan är ett väldigt spännande koncept. Där är Kalundborg en av de mest utvecklade industriella symbioserna och har verkligen varit med och bidragit till att sprida det sättet att arbeta, säger hon.

"Gott exempel"

De senaste åren har flera industriella symbioser etablerats även i Sverige, där kommuner och företag har börjat titta på hur de kan samarbeta, enligt Emma Dalväg.

- Det är något som puttrar lite även om inte varenda kommun jobbar med det. Men fler och fler tittar på det som ett arbetssätt, så det känns ännu roligare att visa upp det här som ett gott exempel, säger hon.

ANNONS

Tidigare pristagare är bland andra Kofi Annan, Margot Wallström och Al Gore.

Priset på en miljon svenska kronor kommer att delas ut i oktober.

TT

ANNONS