Raoul Wallenberg med några av sina medarbetare i Budapest under krigsåren.
Raoul Wallenberg med några av sina medarbetare i Budapest under krigsåren.

Ryska FSB vägrar släppa Wallenbergdokument

Den ryska säkerhetstjänsten vill inte offentliggöra dokument som skulle kunna kasta ljus över Raoul Wallenbergs död. Det kan ske först 2022, är beskedet från FSB. Wallenbergs släktingar tänker dock driva fallet vidare.

ANNONS
|

En domstol i Moskva avslog en begäran från släktingar till den svenske diplomaten om att FSB skulle tvingas lämna ut handlingar om hans tid i Lubjanka-fängelset. Släktingarna hade stämt FSB, en efterträdare till sovjettidens KGB, för att få tillgång till dokumenten.

Vid en första domstolsförhandling i augusti bad FSB om mer tid för att lämna sitt svar. När parterna på måndagen åter möttes i domstolen bad en representant för FSB domstolen att avslå släktingarnas begäran. Domstolen gick på FSB:s linje.

Tänker överklaga

Ivan Pavlov, en av juristerna som företräder släktingarna, säger att domen kommer att överklagas.

ANNONS

- Raoul Wallenbergs historiska betydelse ger oss rätt att veta sanningen, vilken den än är. Och förr eller senare kommer vi att få veta sanningen, säger han till journalister, enligt AFP.

Ett av skälen som FSB lyfte fram är att arkiven innehåller privata detaljer om andra fångar i Lubjanka-fängelset i Moskva, dit Raoul Wallenberg ska ha förts 1945. Dokumenten från 1947, då Wallenberg enligt ryska myndigheter ska ha dött i fängelset, kan av hänsyn till dem och deras efterlevande offentliggöras först 75 år efteråt, det vill säga 2022, enligt FSB.

Ville följa sanningen

Wallenbergs släktingar är i synnerhet intresserade av uppgifter om "fånge nummer 7" som enligt arkiven ska ha förhörts den 23 juli 1947 – sex dagar efter det att den svenske fången ska ha dött. Två historiker har tidigare hävdat att "fånge nummer sju" troligen var Wallenberg själv.

- Ni kan vänta tills tidsfristen löpt ut, var budskapet från FSB:s representant Sergej Tjurikov till släktingarna.

ANNONS

Han medgav att dokumenten hade censurerats och att en del sidor har skurits eller rivits ut.

- Någon har vidtagit åtgärder för att dölja information, sade han, enligt AFP.

TT

Fakta: Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg, född 1912, var en svensk diplomat som försvann i slutet av andra världskriget. Han är känd över hela världen för att ha räddat judar undan nazisterna under krigets slutskede.

Wallenberg kom som legationssekreterare till Budapest 1944 och genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar från nazisterna.

1945 tillfångatogs han och fördes till Sovjetunionen där han fängslades i Lubjanka i Moskva. Vad som sedan hände är oklart. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har inte kunnat visas.

ANNONS