Civilminister Ardalan Shekarabi. Arkivbild.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Arkivbild.

Regeringen trotsar motstånd mot vinstbegränsning

Regeringen struntar i oppositionens motstånd och går vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden. Hela premissen är feltänkt, enligt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

ANNONS
|

- Det här är en principiell viktig fråga som har debatterats i Sverige åtminstone i tre decennier, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT som svar på frågan varför regeringen går vidare med förslaget trots att det lär falla i riksdagen.

Han hävdar, och refererar till olika undersökningar, att regeringen och Vänsterpartiet har svenska folket bakom sig.

ANNONS

- Det är inte riktigt sant, det beror på hur man frågar, säger Carola Lemne som är förvånad över att regeringen går emot en enig opposition och ett lagråd som anser att förslaget är uselt berett och dessutom kan strida mot grundlagsregler som näringsfriheten.

Små justeringar

- Det var länge sen ett förslag lagts fram som fått så förödande kritik av lagrådet. Det kan man tycka är anmärkningsvärt, för att uttrycka det lite diplomatiskt, säger hon.

Förslaget följer i allt väsentligt utredaren Ilmar Repalus utredning, med vissa små justeringar, enligt Shekarabi.

- Bland annat att företag ska få göra en viss vinst oavsett hur stort operativt kapital som företaget har, säger han.

ANNONS

Detta ska framför allt bemöta kritiken mot att små företag drabbas extra hårt av vinstbegränsningsförslaget – något som företrädare för branschen i praktiken kallar vinstförbud.

Omöjligt kompromissa

En kompromiss med oppositionen har aldrig riktigt varit nära.

- De anser inte att det är några problem med vinster i välfärden, säger Shekarabi.

Men Carola Lemne vänder på steken.

- Premissen har ju varit att vinstintresset sänker kvalitén, när inga fakta pekar åt det hållet. Då hjälper det inte att kompromissa, det är ju feltänkt från början, säger hon.

Förslaget har inte majoritet i riksdagen eftersom både allianspartierna och Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att rösta emot.

TT

Fakta: Regeringens förslag

Ett krav på tillstånd införs för aktörer som vill driva verksamhet inom skola och omsorg. För att få detta tillstånd ställs ett antal krav:

Ett vinsttak på högst sju procent av operativt kapital plus statslåneräntan.

Inga värdeöverföringar utöver det tillåtna rörelseresultatet får göras.

Regeringen har justerat förslaget något jämfört med utredaren Ilmar Repalus utredning, bland annat att idéburna aktörer inte ska omfattas av samma krav som övriga aktörer, samt att ett visst positivt rörelseresultat ska vara tillåtet oavsett storleken på det operativa kapitalet, detta för att hjälpa små aktörer.

ANNONS