Regeringen tonar ned skada av IT-affär

Regeringen tillsätter en ny ordförande i skandaldrabbade Transportstyrelsen men tonar ned skadan av den brottsliga hanteringen av känsliga data.

ANNONS
|

- Någon har uttryckt det som att det var nycklarna till kungariket. Det är inte på den nivån, hävdar hon på en pressträff i samband med regeringens pressfika med information om dagens regeringsbeslut.

Hon säger också att tidigare brister och säkerhetshål är åtgärdade, fler uppgifter ska inte komma på avvägar.

Den tidigare, nu sparkade, generaldirektören Maria Ågren godtog i juni ett strafföreläggande på dagsböter på totalt 70000 för att ha hanterat känsliga uppgifter ovarsamt och medvetet frångått lagar som gäller för skydd av uppgifter.

ANNONS

Tar inte lätt

- Straffet i det här sammanhanget ger ändå i någon mån en indikation om brottets allvarlighet. Därmed inte sagt att regeringen tar lätt på det här, för det är viktigt att myndigheterna upprätthåller en stark säkerhetskultur, säger Johansson.

Regeringen låter Anita Johansson, med mångårig erfarenhet, ta över ordförandeklubban i Transportstyrelsen efter Rolf Annerberg, som fått hård kritik av Anna Johansson de senaste dagarna. Fler ledamöter i styrelsen ska bytas ut.

Infrastrukturministern vidhåller att hon inte fick veta om att myndigheten hanterade känsliga registeruppgifter om körkort, fordon och deras rörelser vårdslöst förrän i samband med att Maria Ågren delgavs misstanke om brott i januari i år. Tjänstemän på departementet informerades i början av 2016, men den informationen nådde inte ministern.

Säpo inledde redan 2015 ett tillsynsärende i frågan och i januari 2016 inleddes en förundersökning.

Ygeman visste

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han fick vetskap om Säpos oro för vad som skedde på Transportstyrelsen i samband med förundersökningen.

- Ja, i det häradet, jag har inte det exakta datumet och exakta informationsflödet, det är ju numera också föremål för granskning i konstitutionsutskottet, säger han till TT.

ANNONS

TT: Men vad betyder "i samband med förundersökningen", när i tiden är det, när de inledde den 2016?

- Jag har inte de exakta tidpunkterna, säger Ygeman.

Ygeman vill inte svara konkret på om han informerat Anna Johansson om förundersökningen, men säger rent allmänt att det finns ett fungerande informationsflöde mellan departementen och statsråden.

Anna Johansson vill inte säga så mycket om Ygemans kommentarer.

- Jag fick informationen i januari 2017 och då agerade jag.

Hon säger att hon konstaterat, också vad gäller att tjänstemän på departementet ska ha haft vetskap tidigt 2016, att det hade varit bra om hon hade fått information tidigare.

Anna Johansson möter under fredagen riksdagens trafikutskott och försvarsutskott. I mötet deltar också Transportstyrelsen och Säpo.

TT

Fakta: Transportstyrelsens IT-affär

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

I maj 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften, oro finns att känsliga uppgifter kan hanteras fel.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter.

I januari 2017 får Ågren sluta, regeringen säger inte varför.

Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70000 kronor.

Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens ordförande Rolf Annerberg får sluta.

Regeringens hantering är KU-anmäld av Mikael Oscarsson (KD).

Källor: Dagens Nyheter, SvD, regeringskansliet.

ANNONS