Arbetssättet är inte nytt, men har uppdaterats, förtydligar polisen. Arkivbild.
Arbetssättet är inte nytt, men har uppdaterats, förtydligar polisen. Arkivbild.

Polisen: Arbetssätt inte nytt men uppdaterat

Uppgifterna om att polisen inför nya rutiner för våld i nära relation har upprört poliser som menar att de rutinerna redan finns. Arbetssättet är inte nytt men har uppdaterats och en ny checklista över sexualbrott har lagts till, förtydligar Anna Lindström vid Noa.

ANNONS
|

Flera poliser har reagerat på nyheten om att polis och åklagare inför nya arbetssätt för utryckningar, som Sveriges Radios Ekot var först med att rapportera.

- Såhär har vi jobbat i väldigt många år. Varenda polis vet att de initiala åtgärderna är oerhört viktiga för att klara upp brott i allmänhet och våld i nära relation i synnerhet, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT.

ANNONS

Filma första utryckningen

Anna Lindström vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa) förtydligar att checklistorna i sig inte är nya, men att de har uppdateras efter som det var ett par år sedan de gjordes.

- Det här arbetssättet har vi haft sedan tidigare. Sen har vi gjort en ny checklista för sexualbrott, för det har inte funnits tidigare, säger hon till TT och fortsätter:

- Det är ett arbetsstöd för nya poliser. Att de som inte jobbar jämt med det här så ska kunna gå in och checka av och se att de fått med sig allt som är viktigt.

Bland annat ska patrullerna filma redan vid första utryckningen, noga samla bevis på skador och få tillstånd att ta del av sjukhusjournaler för att fler fall av misshandel ska klaras upp.

Men de instruktionerna finns redan enligt Martin Haglund som är polis i yttre tjänst i polisregion Syd.

ANNONS

- Man plastade in en checklista om att det här ska göras redan när jag gick på polishögskolan för 16 år sedan, säger han.

För få poliser

Arbetssättet ska, enligt Anna Lindström, leda till minskat lidande hos de drabbade och att det finns tillräcklig bevisning för att lagföra en brottsling.

Men enligt Lena Nitz finns kunskap och engagemang hos polisen för att utreda våld i nära relationer – problemet är att man är för få.

- Man hinner inte vidta alla de åtgärder som behövs göras, utan man blir ryckt till andra jobb med hög prioritet, säger Lena Nitz.

Den senaste tiden har polisen bland annat fått kritik för att sexualbrottsmål läggs på hög. Polismannen Martin Haglund tror att det är orsaken till att de "nya" rutinerna lyfts fram.

- Det kan ju knappast vara en polis som känner till verksamheten som har kommit på det här, säger han.

ANNONS

- Det jag vill poängtera är att de är jätteduktiga på de här initiala åtgärderna ute, men att det helt enkelt ska finnas ett arbetsstöd när de gäller de här brotten eftersom de kan vara komplexa, säger Anna Lindström.

TT

ANNONS