Bild ur polisens animering av förloppet vid lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Arkivbild.
Bild ur polisens animering av förloppet vid lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Arkivbild.

Polis: Som att kliva in i en krigszon

Situationen på Drottninggatan precis efter lastbilsdådet var kaotisk. En av de första på plats beskriver det som att kliva in i en krigszon. Att injaga fruktan är precis vad IS vill uppnå när de uppmanar anhängare att begå attacker, berättade en expert från Säkerhetspolisen som kallats till rätten.

ANNONS
|

I förhandlingen mot terroråtalade Rakhmat Akilov hördes på onsdagen de sista vittnena, bland annat om kalabaliken efter attacken.

”Du måste komma, det är hela Drottninggatan”.

Det var bland det första Viktoria Lenander, som arbetar som specialistsjuksköterska vid Sabbatsbergs sjukhus, fick höra när hon anlände med sin ambulans till brottsplatsen.

- Där börjar jag inse allvaret och digniteten av vad jag har framför mig. Jag misstänker att det är ett terrorattentat, säger hon.

ANNONS

På polisstationen på Norrmalm kastade sig polisen Malin Lindström iväg i bilen.

- Redan när vi är på väg ut skriker jag till mina kollegor i garaget att ”tänk terror!”, säger hon i rätten.

Väl framme var det som att ”kliva in i en krigszon”.

- Folk springer emot oss, 50–60 personer rakt emot oss. Folk skriker i panik, det är total rädsla och skräck. Extremt många gråter, folk försöker gömma sig, det är fullt kaos, säger Malin Lindström.

På marken låg välta möbler, tillhörigheter – och skadade. Hon såg personer som blödde kraftigt och stora släpspår i marken.

- Då förstår jag vidden av vad jag kommer att mötas av.

ANNONS

Larm om skottlossning

Många tog samtidigt ett stort ansvar för att hjälpa till, berättar Viktoria Lenander.

- De mest skadade och drabbade har polis, räddningstjänst och civila hos sig. Folk jobbar för fullt, säger hon.

Som sjukvårdsledare var hennes jobb att inventera gatan, hur många som skadats och hur allvarligt.

I korsningen Kungsgatan/Drottninggatan såg hon den första personen som var uppenbart avliden. Lite längre fram på gatan hade flera skadade och chockade försökt ta skydd inne i en klädbutik.

- Det var folk som fruktade för sitt liv, säger Lenander.

Poliserna inledde jakten på gärningsmannen, eller gärningsmännen, samtidigt som larm om skottlossning kom från flera platser.

- Vi tänker hela tiden att det kan komma en bomb eller att vi kan bli beskjutna. Ligger det skyttar på taket, hur många är de, har de kniv? berättar Malin Lindström.

ANNONS

En brandingenjör vittnade också i rätten om att det som skedde med spränganordningen i lastbilen kan betecknas som en, eller flera, explosioner, och inte bara som en brand.

Vad IS vill

Att skrämmas och injaga fruktan är precis vad IS vill uppnå när de uppmanar anhängare utanför konfliktområdet i Syrien och Irak att begå attacker, berättade Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säkerhetspolisen, i rätten.

- Det handlar om att få människor att känna att det kunde ha varit jag, att det kan drabba vem som helst var som helst, säger hon.

Att angripa mjuka mål, som kvinnor och barn, anses legitimt – och den som begår dådet behöver inte ha någon djupare ideologisk kunskap. Det räcker med att personen uttrycker stöd för IS och agerar i linje med terrorgruppens lära, enligt Hagström.

- Det vi ser är att det är människor som inte funnit sig tillrätta i den kontext de befinner sig i, och också människor som på ett personligt plan inte har särskilt mycket att förlora, säger hon.

ANNONS

Allra sist valde advokat Johan Eriksson att ställa några frågor till Akilov, om vad som skulle hända vid en eventuell utvisning till Uzbekistan.

- Det första som kommer hända är att jag kommer att sättas direkt i fängelse. Sedan kommer de inom loppet av några veckor att döda mig genom tortyr, sade Akilov.

Åklagarna påpekade att den domstol som tidigare fattat beslut om att Akilov skulle utvisas inte ansett det bevisat att han riskerar tortyr vid ett återvändande.

Nu återstår bara parternas slutanföranden. Nästa vecka väntas förhandlingen avslutas, och därefter kommer datum för dom att meddelas.

TT

Fakta: Dådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt och erkände då gärningen.

Den 30 januari 2018 lämnades stämningsansökan in mot Akilov. Han åtalades för terroristbrott och försök till terroristbrott genom mord på fem personer, mordförsök alternativt framkallande av fara för annan samt framkallande av fara gentemot totalt 149 personer. Efter att förhandlingen inleddes har några av fallen rörande mordförsök skrivits av.

ANNONS