Chefläkaren på område patientsäkerhet ser allvarligt på problemet med personsökarna. Arkivbild.
Chefläkaren på område patientsäkerhet ser allvarligt på problemet med personsökarna. Arkivbild.

Patient avled när personsökare krånglade

Personsökare som används vid Östersunds sjukhus fungerar bristfälligt, och kan ha bidragit till att en patient avled, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

ANNONS
|

- En patient som låg på sjukhuset blev försämrad under natten och sjuksköterskan behövde hjälp av jourhavande läkare. Men sjuksköterskan fick inte tag på den personen, säger Mattias Schindele, chefläkare på område patientsäkerhet, till SVT.

Händelsen inträffade för drygt en veckan sedan. Den så kallade prio 1-sökningen gick inte fram till jourläkare. Därefter försämrades patientens läge. Personen hamnade på intensivvårdsavdelningen och avled senare.

ANNONS

Sjukvården har nu gjort en lex Maria-anmälan och startat en utredning.

- Men vi kan inte utesluta att en fördröjning i att få tag på varandra bidrar till försämringen så därför tycker vi att det här är riktigt allvarligt, säger Mattias Schindele.

Tills vidare har avdelningarna fått en lista med mobilnummer som de ska ringa när de söker jourer vid särskilt prioriterade larm.

Personsökarfunktionen på Östersunds sjukhus har fungerat bristfälligt under en längre tid. Vad exakt det beror på vet man inte, enligt SVT. Nu ska hela systemet ses över.

TT

ANNONS