Alliansens partiledare anlände gemensamt till kvällens partiledardebatt på TV4 som sändes från Gävle.
Alliansens partiledare anlände gemensamt till kvällens partiledardebatt på TV4 som sändes från Gävle.

Partiledardebatt med tydliga block

Det blev en intensiv och tydligt blockskiljande debatt när partiledarna möttes i TV4 i den näst sista partiledardebatten före valet. Trots statsminister Stefan Löfvens tidigare utspel om att han vill ha en blocköverskridande regering gjorde han inga trevare åt det hållet.

ANNONS
|

Några överraskningar eller nya anslag kom inte fram. Många ämnen skulle pressas in i debatten, som gick i expressfart. Oftast hann partiledarna inte med mycket mer än oneliners som vi har hört förut.

Det nya var väl inramningen i sporthallen i Gävle, där partiledarna presenterades som deltagare i ett gladiatorspel.

Stefan Löfven (S) upprepade så ofta kan kunde att satsningarna på välfärden och fler poliser inte kan förenas med stora skattesänkningar.

Oppositionen svarade med att än en gång påminna om att skatterna har redan höjts men vårdköerna fördubblats och poliserna blivit färre. Och ofta hamnade SD-ledaren Jimmie Åkesson på samma linje.

ANNONS

Knäcka gängen

Den första debatten mellan de två statsministerkandidaterna handlade om brott och straff. Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserade Stefan Löfven för att säga nej till flera av Moderaternas förslag för att knäcka de kriminella gängen.

- Förra året dödades 43 i 320 skjutningar. Hittills i år 32 dödade. Nästan varje ort jag besökt har haft skjutningar och bilbränder som skakar stan. Vi måste knäcka gängen. Vi vill fördubbla straffen för gängkriminella, höja lönen för polisen och ta bort mängdrabatten men ni säger nej till det, sade han.

- Vi är överens om att vi måste knäcka gängbrottsligheten, därför har vi till skillnad från er fördubblat straffen för grovt vapenbrott. Under er tid kunde man komma ut samma dag, nu kommer man ut efter två år, svarade Stefan Löfven.

När övriga partiledare kom in i debatten var alla överens om att det också krävs förebyggande åtgärder.

ANNONS

- Men arbetslöshet och fattigdom kan aldrig vara en ursäkt för brott. Vi har systembolag i alla kommuner men ett 70-tal kommuner där det inte bor några poliser. Vi behöver 10000 fler poliser, sade KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Saft och bulle

Jimmie Åkesson framhöll att de repressiva åtgärderna måste komma före de förebyggande.

- Saft- och bullpolitiken måste få ett slut. Vi måste ge oss in i dessa områden och fysiskt ta tillbaka dem, sade han.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt framhöll också behovet av fler poliser och ibland skärpta straff, men tryckte mer på de förebyggande åtgärderna.

Ebba Busch Thor utmanade Jonas Sjöstedt om familjepolitiken.

- Varför är du mer kompetent att avgöra om hur länge kvinnor ska vara hemma med sina barn. Du har så många åsikter om föräldrar, men du skuldbelägger kvinnors val. Vi vill ha en helt fri föräldraförsäkring, oavsett hur familjer ser, ut sade hon.

ANNONS

- Om vi haft KD:s familjepolitik, så hade kvinnors löner varit lägre och deras pensioner sämre. Jämställd föräldraförsäkring ökar jämlikheten och kvinnors löner. Kom inte och undervisa mig om vad som är bra barnpolitik, sade Sjöstedt.

Skratt från publiken

När debatten kom in på sjukvården så framhöll alla behovet av mer personal, men Stefan Löfven kritiserade de borgerliga för att tro att man kan satsa samtidigt som man vill sänka skatterna med 100 miljarder.

Det bemöttes med hånskratt från de borgerliga.

- Stefan Löfven, jag har stor respekt för den resa du har gjort, det visar att vem som helst kan bli statsminister. Men det är ovärdigt av dig att påstå att vi vill sänka skatten med 100 miljarder. Med den logiken vill vi ha 40000 nya poliser, sade Ebba Busch Thor.

Hon syftade på att Löfven plussat ihop de fyra Allianspartiernas olika skatteförslag.

ANNONS
TT

ANNONS