Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Nya regler för familjeåterförening på gång

Snart får fler typer av flyktingar rätt att ta hit sin familj. Migrationsverket räknar med att de nya reglerna gör att 8 400 fler kommer till Sverige de närmaste tre åren. Helt rimligt, och viktigt ur integrationssynpunkt, tycker migrationsminister Morgan Johansson (S).

ANNONS
|

- Det här kommer inte leda till någon ny flyktingkris, säger Morgan Johansson om att reglerna för anhöriginvandring ska bli mer generösa.

- Mindre än tre tusen om året är inte så mycket sett till det stora hela, säger han och påminner om att Sverige tog emot 10000 asylsökande i veckan under flyktingkrisen 2015.

ANNONS

Just nu jobbar justitiedepartementet med en lagrådsremiss som ska lämnas till riksdagen i vår. Tiden är knapp, eftersom den tillfälliga, skärpta lagen löper ut den 19 juli.

"Skapat andrum"

S, MP, C och L är överens om att förlänga den tillfälliga lagen i två år och samtidigt ändra reglerna för familjeåterförening. Alternativt skyddsbehövande ska få samma rätt att återförenas med sina familjer som flyktingar har. Det handlar framför allt om syrier som kom hit efter den 24 november 2015, då reglerna skärptes.

- Vi pratade då om att skapa oss ett andrum, så att vi klarar att ta hand om dem som kommer – och det är precis det vi har gjort, säger Morgan Johansson.

I en preliminär bedömning till justitiedepartementet räknar Migrationsverket med att 8400 fler så kallade anknytningsärenden kommer att beviljas 2019–2021, än med dagens striktare regler.

Fler familjer kom

Det är inte troligt att alla de runt 20000 som fått tillfälligt uppehållstillstånd i kategorin alternativt skyddsbehövande de senaste åren kommer att ansöka om familjeåterförening. Med familj menas i det här sammanhanget den allra närmaste kärnfamiljen. Dit hör till exempel inte vuxna syskon.

ANNONS

- Alla som har kommit har inte familj i sina hemländer, säger Morgan Johansson.

- När vi stramade åt blev effekten också att fler åkte med hela familjen, även om det blev svårare, jobbigare, och kanske farligare.

Partier och ministrar brukar motivera de skärpta asylreglerna med att Sverige inte kan ha mer generösa regler än andra länder i Europa. Men Migrationsverket gör bedömningen att mer generösa regler för anhöriginvandring får begränsad effekt. Runt 1000 fler asylsökande per år räknar man med kommer att välja Sverige som asylland på grund av detta.

En förklaring är att den skärpta lagen i stort blir kvar, bland annat med tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. En annan orsak är gränskontrollerna.

Direktiv på gång

När den tillfälliga lagen sjösattes fick den hård kritik från flera remissinstanser för att beredningen var slarvig. Även C och L hörde till kritikerna.

ANNONS

Men när lagen nu förlängs finns inga planer på att åtgärda bristerna. En mer genomgripande genomgång av migrationspolitiken ska i stället göras i en bred parlamentarisk kommitté.

- Vi skriver på direktiven nu, och den ska vara på plats under våren, säger Morgan Johansson.

TT

Fakta: Familjeåterförening

Den tillfälliga utlänningslagen trädde i kraft sommaren 2016 och innebär att endast personer som har skyddsstatus som flykting har rätt till familjeåterförening, under förutsättning att de uppfyller kraven om försörjning.

De som har fått skyddsstatus som alternativt skyddsbehövande, vilket gäller många som kommit från Syrien, och ansökte om asyl efter den 24 november 2015 har endast i undantagsfall rätt till familjeåterförening.

Som familj räknas make, maka, registrerad partner eller sambo, och barn som är under 18 år. Andra släktingar eller barn som är 18 år eller äldre kan inte komma till Sverige om personen har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. För den som är under 18 år räknas föräldrarna som närmaste familj.

Källa: Migrationsverket

ANNONS