Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vid en pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vid en pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.

Ny KD-attack på C och L

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor anklagar Centern och Liberalerna för "kortsiktigt imagebyggande." Enligt henne bidrar det till att lamslå politiken.

ANNONS
|

Ebba Busch Thor inledde sin pressträff efter sitt samtal hos riksdagens talman med att rikta ny kritik mot Centern och Liberalerna. De två Allianspartierna stoppade i onsdags en regering med M och KD, ledd av moderatledaren Ulf Kristersson.

- Jag beklagar att det fortsatt är så mycket fokus på detta med politiskt spel, positionerande, men också kortsiktigt imagebyggande, säger Busch Thor.

ANNONS

- Det är det jag uppfattar påverkar och delvis också bidrar till att lamslå politiken.

KD-ledaren uppger att imagebyggandet går ut på att inte på något sätt beblanda sig med Sverigedemokraterna och deras förflutna. Busch Thor anser att det lett till att man inte vill försöka driva sin egen politik.

C och L uppgav efter statsministeromröstningen i onsdags att de inte röstade nej till Kristersson som statsminister, utan till en regering som skulle ha gett SD-inflytande.

Busch Thor tycker inte att omröstningen hade något med SD att göra eftersom KD och M gjort klart att regeringen skulle driva Alliansens politik och inte förhandla med SD.

Liberalernas Jan Björklund tycker inte att omröstningen handlade om imagebyggande.

- Jag uppfattar det som att det handlade om vem som ska leda Sverige säger han.

Björklund vill i övrigt inte kommentera Busch Thors kritik.

ANNONS

- Jag tänker inte bidra till en upptrissad retorik, säger han.

TT

ANNONS