Vapengruppen på NFC har ett ansträngt läge, med många ärenden på gång. Arkivbild
Vapengruppen på NFC har ett ansträngt läge, med många ärenden på gång. Arkivbild

Mycket att göra hos polisens forensiker

NFC ser ut att få mer att göra även i år, när antalet ärenden fortsätter att öka hos polisens forensiska verksamhet. Den senaste tidens många skottlossningar, där flera personer skjutits till döds, påverkar också arbetet.

ANNONS
|

De senaste åren har antalet ärenden hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, ökat. Det kan handla om föremål från en brottsplats som behöver undersökas, blodrester som ska analyseras eller ett vapen som behöver provskjutas.

Förra året fick NFC in nära 75500 ärenden från polisen. Första halvåret i år siffran nästan 38500. Samtidigt har man kunnat avsluta fler ärenden januari–juni 2018 jämfört med samma period året innan, 40800 respektive 37100.

Vill gå först

En av de grupper på NFC där arbetsbelastningen är hög är vapengruppen. Det är både ett stort inflöde av nya ärenden, och många ärenden som ligger i kö.

ANNONS

- Vi har ungefär 350 ärenden i produktion, och så mycket ska vi inte ha. Vi kanske ska ligga på 100–150 ärenden på gång, säger chefen Mikael Högfors.

De senaste veckorna har flera skjutningar inträffat, och det påverkar NFC:s arbete. Dessa fall är högprioriterade och utredarna begär förtur – att få gå före i kön.

- Får man förtur hos NFC så ställer vi undan andra ärenden så länge. Så det som händer är att andra ärenden får stå tillbaka för att reda ut de här skjutningarna, så vi kan nysta i dem till den punkten att de kommer vidare i utredningen, säger Mikael Högfors.

Koppla ihop

Vid exempelvis en mordutredning vill de lokala utredarna snabbt ha svar på många frågor från NFC, för att få en bild av vad som hänt. Samtidigt måste NFC jobba långsiktigt och få fram robust bevisning som håller vid en eventuell rättslig prövning.

ANNONS

När det gäller vapen jämför också NFC med tidigare fall för att se om olika skjutningar eller gärningsmän har koppling till varandra. Det gör också att gamla ärenden inte bara riskerar att hamna efter i kön när nya skjutningar inträffar – upptäcks ett samband kan äldre fall tvärtom lyftas upp igen, säger Högfors.

Han beskriver nuvarande situation som "okej, men ett ansträngt läge". Den senaste tiden har gruppen nyrekryterat många medarbetare, som nu lärs upp.

- Vi är på väg framåt och ut ur det ansträngda läget genom att vi har så pass mycket personal under utbildning, säger Mikael Högfors.

TT

Fakta: NFC

Nationellt forensiskt centrum, eller NFC, ansvarar för den forensiska verksamheten inom Polismyndigheten. Huvuduppgiften är att undersöka och analysera, främst åt rättsväsendet. NFC kan också göra undersökningar åt banker, försäkringsbolag och privatpersoner.

Exempel på uppdrag som NFC kan få av rättsväsendet kan vara att ta reda på om blod på ett vapen tillhör en viss person, om en kula passar till ett speciellt vapen eller vilket ämne något är.

NFC finns på fyra platser i Sverige: Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö. I oktober förra året hade NFC totalt 490 anställda.

Källa: NFC

ANNONS