Helikopter vattenbombade utanför Gammelby under den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Arkivbild.
Helikopter vattenbombade utanför Gammelby under den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Arkivbild.

Extrem brandrisk och torrt maj ut

Det råder extrem brandrisk och eldningsförbud på många håll i Sverige. MSB har gått ut med en särskild varning och än så länge är inget regn i sikte, enligt SMHI.

ANNONS
|

Senaste veckan har flera mindre skogsbränder rasat runt om i landet och enligt SMHI är det just nu risk för skogsbränder i 29 distrikt. Eldningsförbud råder i bland annat Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Gävleborg och Örebro.

I går gick myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med en varning om det extrema läget. Oron är stor för att det ska uppstå en brand som man inte får kontroll över så snabbt, säger Jan Wisén, avdelningschef på MSB.

- Det pågår en del bränder på flera håll men än så länge har räddningstjänsten kontroll på läget. Men det är exceptionellt torrt just nu och det vi är oroliga för är ju att det ska uppstå en brand som vi får svårt att kontrollera.

ANNONS

Inget regn

Och det ser ut att förbli torrt i alla fall den kommande veckan, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI. Södra Götaland kan under helgen få lokala skurar med inslag av åska, men det är svårt att säga hur mycket regn som kan komma.

- Lokalt kan det bli ganska kraftiga regn men i övrig fortsätter torkan säger Jon Jörpeland.

Senaste gången det regnade på flera håll i landet var den 11 maj.

- Det väntas fortsätta att vara torrt utan sammanhängade regn den närmsta veckan. Så i alla fall maj ut kommer det att vara torrt.

Farligt läge

Det finns många saker som kan starta en brand. Vare sig det råder eldningsförbud eller inte där du är varnar MSB för att hantera öppen eld, grilla, röka och att hålla på med diverse maskiner i skogsområden.

- I den här situationen ska man inte hålla på med markberedning eller skogsmaskiner där det riskerar att det bli gnistbildning. Det var det som startade skogsbranden i Västmanland 2014 och det var nästan samma väderförutsättningar då som det är nu, säger Jan Wisén, och fortsätter:

ANNONS

- Om man upptäcker att det brinner är det jätteviktigt att man så fort som möjligt larmar. Skogsbränder i den här väderleken tar sig väldigt snabbt och det är oerhört viktigt att man snabbt kan sätta in resurser.

TT

ANNONS