Den svåra sjukdomen afrikansk svinpest sprider sig i Europa. Arkivbild.
Den svåra sjukdomen afrikansk svinpest sprider sig i Europa. Arkivbild.

Mota svinpest – kasta korven före gränsen

Den svåra sjukdomen afrikansk svinpest finns en kort utlandsresa bort. Jordbruksverket vädjar nu till turister och andra att inte ta med sig kött och charkvaror från drabbade länder.

ANNONS
|

Afrikansk svinpest smittar inte människor. Men då det inte finns något förebyggande vaccin mot sjukdomen sprider den sig bland svin i Europa och gör stor skada.

- Vi fick nyligen en rapport om en gigantisk grisbesättning i Litauen, med tiotusentals djur, som smittats, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket.

Afrikansk svinpest finns också i Estland, Lettland, Polen, Tjeckien och Ryssland. Så nu i semestertider uppmanar Jordbruksverket till försiktighet. Ta inte med köttprodukter hem från dessa länder. Det räcker med en bortslängd korvmacka vid en rastplats för att smittan kan spridas till vildsvin.

ANNONS

- Det skulle ställa till stora problem för de bönder som håller sina grisar utomhus, säger Maria Cedersmyg.

Skulle sjukdomen nå Sverige blir följderna katastrofala för näringen.

- Då kan vi inte räkna med att kunna exportera griskött. Nu har vi äntligen fått ett avtal med Kina som skulle kunna innebära ett uppsving för grisbranschen, så det är viktigt att vi inte går miste om det, säger Maria Cedersmyg.

TT

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är, liksom den klassiska svinpesten, mycket smittsam och förekommer hos såväl vildsvin som tamsvin.

ASF förekommer sedan 2014 inom EU.

Viruset kan överföras mellan besättningar med levande djur, personer, bilar och redskap. En annan smittkälla är animaliska livsmedel. Därför ska svin inte utfodras med matavfall, och köttprodukter inte föras in från ett land där svinpest förekommer.

Den som besökt en utländsk grisbesättning bör vänta 48 timmar före ett eventuellt besök i en svensk besättning.

Den som jagat i ett land där svinpest förekommer bör rengöra sin utrustning och sina kläder och stövlar före hemresan.

Misstanke om svinpest ska omedelbart anmälas till veterinär.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS