Friskolor sätter genomgående högre betyg än kommunala, enligt en ny rapport. Engelska skolan och Kunskapsskolan utmärker sig särskilt. Arkivbild.
Friskolor sätter genomgående högre betyg än kommunala, enligt en ny rapport. Engelska skolan och Kunskapsskolan utmärker sig särskilt. Arkivbild.

Ministern kritisk mot glädjebetyg

Friskolor sätter genomgående högre betyg än kommunala, enligt en ny rapport. Särskilt gäller det Engelska skolan och Kunskapsskolan.

ANNONS
|

Ytterligare en studie visar att friskolor sätter högre betyg givet elevernas kunskapsnivå, så kallade glädjebetyg, jämfört med kommunala skolor. Betyg i alla ämnen har jämförts med kunskapsnivån enligt de nationella proven, och resultaten är enligt forskaren tydliga.

- Enligt alla mina mått är de fristående skolorna mer generösa, säger Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

ANNONS

Skolor tillhörande Engelska skolan och Kunskapsskolan utmärker sig särskilt.

Väsentligt högre

Vid jämförelsen har Jonas Vlachos använt sig av resultatet på de mest tillförlitliga nationella proven i matematik, som han menar är representativt för elevernas allmänna ambitionsnivå, kunskapsnivå och skolornas allmänna undervisningskvalitet även i andra ämnen.

- I praktiken jämför jag betyget i hemkunskap mellan en skola som tillhör Engelska skolans koncern, med en kommunal skola som har motsvarande nationella provresultat i matematik. Då kan jag se att hemkunskapsbetyget på Engelska skolan är väsentligt högre, säger Jonas Vlachos.

Till viss del kan skillnaderna i betygssättning hänga ihop med i vilka områden skolorna är verksamma, och också vilken bakgrund elever som går där har. Men skillnaderna är betydande även efter att hänsyn tagits till sådana faktorer, enligt Vlachos.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) reagerar starkt på rapporten.

- Alla unga ska känna att de betyg som sätts ska sättas på kunskaper, inte efter vilken skola man gått på, säger hon.

ANNONS

Missar drömutbildning

Konsekvenserna för eleverna kan bli allvarliga, påpekar hon.

- För de elever som går på skolor utan betygsinflation får det konsekvensen att man kanske missar sin drömutbildning, inte får gå på den skola man kunnat gå på. För de elever som får uppblåsta betyg så betyder det att de kommer vidare i skolsystemet utan de kunskaper som betygen visar, så det är faktiskt ett fel mot dem också.

I februari visade en rapport, då från Skolverket, att fristående gymnasieskolor sätter något högre betyg än kommunala.

- Då kallade jag upp Friskolornas riksförbund och det här visar ju att den diskussionen absolut måste fortsätta, säger Anna Ekström.

Engelska skolan tillbakavisar uppgifterna i rapporten och hävdar att Engelska skolans utvärderingar tvärtom visar att det är de kommunala skolorna som i högre grad står för betygsinflation i kärnämnena.

TT

ANNONS
ANNONS