Polisens tekniker på plats där en rånmisstänkt man sköts av polis i natt.
Polisens tekniker på plats där en rånmisstänkt man sköts av polis i natt.

Man i 20-årsåldern sköts ihjäl av polis

Mannen som sköts ihjäl av polisen i Linköping under natten mot lördagen har identifierats. Det är andra gången på två dygn som polisen skjuter ihjäl en person i Östergötland.

ANNONS
|

Den avlidne mannen var i 20-årsåldern och bodde i Linköping, uppger polisen på sin hemsida. Mannen sköts i samband med en konfrontation vid ett misstänkt rån. En polis skadades i samband med händelsen som skedde utomhus i stadsdelen Berga.

- Polispatrullen skulle agera mot ett antal människor som är misstänkta för rån. Sedan kommer man ifrån varandra och den ena polisen angrips, hamnar i nödvärnssituation och avlossar verkanseld, säger polisens presstalesperson Lars Byström till TT.

ANNONS

Polisen som attackerades är kvar på sjukhus.

- Det verkar hyggligt med honom, men jag kan inte gå närmare in på skador, säger Lars Byström.

Polisens agerande ska utredas.

- Rutinmässigt anmäler vi alltid den här typen av händelser till särskild polisåklagare som tittar på vårt agerande, säger Lars Byström.

Natten mot i fredags sköts en man i 30-årsåldern ihjäl av polis i Norrköping. En läkare och två poliser, som kallats in för så kallad handräckning, befann sig i mannens bostad när han gick till attack. Polisen säger att man handlade i nödvärn.

TT

Fakta: Våld av polisen med dödlig utgång

21 juli 2018: En nu identifierad man sköts ihjäl av polis i Linköping. Polisen uppger att flera rånare ska ha utfört personrån i närheten av en badplats och skottlossning inträffade vid en konfrontation med flera misstänkta rånare.

20 juli 2018: En man i 30-årsåldern sköts ihjäl av polis i Norrköping. Mannen gick till attack mot polisen när de var i mannens lägenhet för att närvara vid en handräckning.

23 april 2018: En man avlider efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i samband med att polisen ingripit när mannen utövat våld mot en kvinna.

28 mars 2018: Efter en biljakt i Örebro avled en man i 30-årsåldern. Polisen sköt flera varningsskott mot mannen som försökte köra på en polis.

24 mars 2018: En 30-årig man sköts till döds av polisen i Luleå i samband med en misstänkt mordbrand. En utredning inleddes om misstänkt tjänstefel från polisen, men den lades ned eftersom Särskilda åklagarkammaren inte fann några anledningar att anta att ett brott hade begåtts.

20 september 2017: En 26-årig man sköts av polis i Malmö i samband med ett ingripande i en lägenhet, där mannen gått till attack mot polisen. Han avled några veckor senare på sjukhus.

Fakta: Så ofta skjuter polisen

År Varningsskott Verkanseld mot person/fordon (som lett till dödsfall)

2010 8 14 (0)

2011 35 22 (1)

2012 14 17 (0)

2013 16 13 (4)

2014 14 25 (3)

2015 22 19 (2)

2016 14 15 (3)

2017 16 16 (1)

Tabellen visar antal händelser då skjutvapen har använts. En eller flera poliser kan ha avlossat ett eller flera skott. I tabellen redovisas den allvarligaste formen av åtgärd, det vill säga att om både varningsskott och verkanseld avlossats vid samma händelse så redovisas endast verkanselden.

ANNONS