Sannolikheten är mycket låg för en allmän spridning av mässling då de flesta i Sverige är vaccinerade mot mässling, säger smittskyddsläkare Anders Enocksson. Arkivbild.
Sannolikheten är mycket låg för en allmän spridning av mässling då de flesta i Sverige är vaccinerade mot mässling, säger smittskyddsläkare Anders Enocksson. Arkivbild.

Mässlingsfall upptäckt vid skidanläggning

En dansk turist som besökt skidanläggningen Hallandsås har senare visat sig vara smittad med mässlingen. Nu söks personer som kan ha smittats både i Sverige och i Danmark.

ANNONS
|

Mellan den 13 och 15 februari besökte tre danska turister skidanläggningen och ett värdshus i närheten. Gruppen har åkt bil till skidanläggningen, bott på värdshus, hyrt skidor, stått i liftkön och ätit med andra gäster på uterestauranger i backen.

Smittspårning pågår

I torsdags eftermiddag kontaktades Folkhälsomyndigheten av den danska myndigheten med uppgifter om ett konstaterat mässlingsfall som berör södra Halland. Region Halland, tillsammans med smittskyddet i Skåne och Danmark, startade direkt ett arbete med att spåra smittan genom att söka efter personer som vistats på anläggningen de aktuella dagarna.

- Vi har haft kontakt med värdshuset och fått en lista på alla gäster som vi gått igenom. Ungefär 90 procent är danska medborgare, som nu följs upp av danska smittskyddsmyndigheten, säger Anders Enocksson, smittskyddsöverläkare i Region Halland till Hallandsposten.

ANNONS

Personalen på värdshuset har kontrollerats och det svenska smittskyddet har konstaterat att ingen av dem är drabbade. Samtliga som varit på värdshuset har också kontaktats och ingen av dem har visat sig vara drabbade hittills. Även personal på skidanläggningen kartläggs.

Liten smittrisk

Den drabbade mannen ingick i en grupp på tre personer, där de två andra har skydd mot mässling. Att mannen i huvudsak rört sig utomhus sägs vara bra, eftersom smittrisken utomhus är begränsad.

- Mässlingen kan vara en besvärlig sjukdom, speciellt om man har dåligt immunförsvar eller är väldigt liten, som barn under året. Vi vill begränsa spridningen i Sverige. Nu har vi som tur är bra vaccinationstäckning på 98 procent i hela Sverige när det gäller mässlingen, påssjuka och röda hund som man ger i barnvaccinationsprogrammet, säger Anders Enocksson.

TT

Fakta: Vad gäller som mässlingsvaccin

Födda före 1960: De flesta är immuna mot mässlingen efter genomgången infektion.

1960-talet: Varierande immunitet, ett flertal kan vara icke-immuna.

1970–1980: De flesta barn har fått en dos MPR i skolan vid 12 års ålder. En del har även fått en dos mässlingsvaccin under småbarnsåren (påbörjades under 1970-talet men med varierande genomslag).

1981–2001: De allra flesta barn har fått två doser MPR. Dos ett gavs vid 18 månaders ålder, dos två vid cirka 12 års ålder.

2002: De allra flesta barn har fått två doser MPR. Dos ett ges vid 12–18 månaders ålder, dos två vid 6 till 8 års ålder.

Från 2006: Barn upp till 18 år ålder erbjuds kompletterande doser om de inte tidigare vaccinerats enligt programmet, det vill säga med två doser MPR.

MPR är ett kombinationsvaccin mot mässling (morbilli), påssjuka (parotit) och röda hund (rubella).

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS