Liga tros ha kommit över 250 miljoner

Genom manipulation av datorer misstänks en internationell liga ha tjänat minst en kvarts miljard kronor. Det beskrivs som de kanske mest raffinerade IT-bedrägerierna någonsin, riktade mot Sverige. Härvan har vissa kopplingar till Bandidos Mc i Göteborg.

ANNONS
|

Strax före jul genomförde en specialstyrka inom polska polisen, kallad Shadow Hunters, en razzia i staden Poznan. En 34-årig man greps. Han anklagas för att vara djupt involverad i det mycket komplicerade fall som polis i Stockholm, Göteborg och Malmö jobbat med sedan i somras. Mannen har begärts utlämnad.

Enligt vad GP erfar handlar det om svindlerier mot svenska ekonomiska intressen motsvarande åtminstone 250 miljoner kronor.

– Det här har påverkat viktiga samhällsfunktioner, säger en polisman som har insyn i det arbete som annars omgärdas av sekretess.

Förfaringssättet har, något förenklat, sett ut såhär:

Kriminella köpte illegala koder, främst på den asiatiska marknaden. Med hjälp av dessa lyckades man därefter smitta datorer i Sverige och även i Polen.

ANNONS

Bland de drabbade finns företag, myndigheter och en storbank.

Den skadliga programvaran, de inplanterade datavirusen, har dirigerat bort målsägandegruppens utbetalningar.Dessa har alltså inte hamnat hos tilltänkta mottagare – utan istället i depåer som styrts av förövarna.

Bland de drabbade finns företag, myndigheter och en storbank.

Därifrån uppges betydande belopp ha skickats vidare till ett antal individer i den undre världen, som haft i uppdrag att göra svarta pengar till användbara vita.

Det har i sammanhanget också beställts dyrbara kapitalvaror till fel adresser.

Kammaråklagare James von Reis leder den västsvenska delen av utredningen, som i första hand omfattar grova penningtvättsbrott.

– Det här är väldigt stort och väldigt speciellt. Det rör sig om välorganiserade bedrägerier, förklarar von Reis.

Helena Ljunggren på Internationella åklagarkammaren i Malmö är ansvarig för merparten av förundersökningen, de grova bedrägerierna och dataintrången.

– Det har varit lite olika modus. Det mesta är IT-relaterat. Gärningsmännen har lämnat digital bevisning efter sig. Men det har dessutom tagits personliga kontakter, konstaterar Ljunggren.

Den utpekade skånske huvudmannen, en 37-åring, och två av hans kumpaner från Stockholm sitter fortfarande inlåsta i Malmö. En av de som misstänks ha deltagit i den grova penningtvätten är en man 40-årsåldern med anknytning till Bandidos i Göteborg.Han var under många år fullvärdig medlem i mc-gänget.

ANNONS

Hans status idag är mer oklar. Mannen satt nyligen häktad i ärendet under två månader, periodvis tillsammans med ytterligare några yrkeskriminella och sin sambo. I nuläget är emellertid ingen av dem frihetsberövad, men enligt åklagare alltjämt misstänkta. Den förre Bandidosmedlemmen fälldes senast för att medverkan i en mer eller mindre industriell cannabisodling i en ödsligt belägen fastighet utanför Ulricehamn.

– I de här kretsarna är man alltid angelägen om att få in kapital, oavsett vilken typ av brottslighet det gäller, poängterar kommissarie Magnus Lindegren på bedrägerisektionen i Region Väst.

Han vill i övrigt inte kommentera det pågående bedrägerimålet.

– Det är stora summor. Sen återstår att se vad som är möjligt att styrka inför domstol. Mer kan jag inte säga.

Enligt GP:s källor har en storbank, ett av de bolag som lurats i samband med IT-bedrägeriet, blivit blåst på tiotals miljoner.Det är en uppgift som varken polis eller åklagare bekräftar, utan man hänvisar till förundersökningssekretessen.

Fakta: Många inblandade

Det stora bedrägeriärendet hartvå förgreningar: IMalmöhar åtta personer delgivits misstanke om bland annat grova bedrägerier med hjälp av skadlig programvara. En av dem, en 34-åring, har ännu inte utlämnats från Polen. Den lokale 37-årige huvudmannen, som arbetat inom IT-branschen, anklagas även för dataintrång och grova bedrägeriförsök. Han är tidigare dömd för bedrägerier, bokföringsbrott, skattebrott, bidragsbrott och urkundsförfalskning.

IGöteborghar tio personer primärt delgivits misstanke om grova penningtvättsbrott via internet. I denna grupp ingår den 40-årige tidigare Bandidosmedlemmen och ett antal individer som av polisen betraktas som yrkeskriminella. Flera av dem står registrerade som bolagsmän.

Åtal i båda ärenden förväntas tidigast under april.

ANNONS