Statsminister Stefan Löfven (S) på besök hos sin finländske statsministerkollega Juha Sipilä i Helsingfors.
Statsminister Stefan Löfven (S) på besök hos sin finländske statsministerkollega Juha Sipilä i Helsingfors.

Löfven: Sysselsättningen är min stora grej

Statsministern och S-ledaren Stefan Löven går i den första partiledardebatten efter valet in i ett nytt politiskt landskap, och med ett dumpat arbetslöshetsmål.

ANNONS
|

Löfven tror att denna mandatperiod kan bli "mycket spännande".

- Det blir en ny dynamik, säger Löfven till TT i Helsingfors efter en pressträff med sin finländske statsministerkollega Juha Sipilä.

Löfven gör anspråk på att tillsammans med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna ha lagat ett "trasigt flerpartisystem" genom 73-punktsprogrammet. Han påminner om sina propåer redan 2013 om att bryta upp blockpolitiken.

ANNONS

"Såg risken"

- Jag såg risken att vi får en förstelnad politik med två block som står emot varandra och inte kan nå varandra, med ett parti där i mitten som riskerar att få det avgörande politiska inflytandet. Då har man förstört ett flerpartisystem, för det är ju till för att hantera olika majoriteterna, hur väljarna röstar.

Nu är det hanterat, anser han, trots att uppgörelsen mellan S, MP, C och L har som grundackord att hålla ett parti, SD, utanför inflytande.

- Jag vill ge en stor eloge till de tre andra partierna att vi har klarat av detta, det är en stor insats för svensk demokrati och människors vardagsliv, hävdar statsministern.

Många punkter i 73-programmet är sådant som Löfven i valrörelsen beskrev som mer eller mindre farliga för Sverige.

"Viktiga saker"

- Det finns frågor som jag inte hade valt om vi hade fått bestämma själv. Men här finns för mig väldigt mycket viktiga saker som jag tog upp i valrörelsen – vidareutbildning för människor som behöver hitta nya jobb, vi förstärker möjligheterna för korttidsarbete, vi stärker pensionerna och förbättrar möjligheterna för barnfamiljer att kunna umgås mer.

ANNONS

Samma år som S-ledaren började tala om att bryta blockpolitiken lanserade han sitt första stora löfte och mål, det om att Sverige 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det slogs fast av S-kongressen samma år. Förra veckan slopade Löfven det målet, genom att inte ens nämna det i regeringsförklaringen. I stället för att närma sig målet har Sverige tappat placeringar.

Släppt målet

TT: Varför har ni släppt arbetslöshetsmålet, det var ju din stora grej 2013?

- Sysselsättningen är fortfarande min stora grej, svarar statsministern och säger att det också låg i målet att öka sysselsättningen och antalet arbetade timmar, något som lyckats.

Men han hävdar, som sin arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), att den långa tiden för regeringsbildningen och riksdagens ja till M/KD-budgeten har ändrat förutsättningarna. Främst genom neddragningar av anslag för arbetsmarknadspolitik.

På frågan om det är en rimlig argumentation säger han:

- Titta på prognosen. Tar man bort så mycket ur arbetsmarknadspolitiken så är förutsättningarna betydligt sämre att få människor i arbete. De har, till exempel, fått för sig att extratjänster inte fungerar. Men vi är uppe i 16000 extratjänster, tar man bort det händer det någonting, säger han.

ANNONS

TT

ANNONS