Dokument hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Arkivbild.
Dokument hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Arkivbild.

Läkare mister legitimation

En läkare på Öland mister sin legitimation efter att ha gjort flera allvarliga fel. Bland annat missade läkaren en hjärtinfarkt, vilket ledde till att patienten dog, samt fördröjde en diagnos av blodpropp i lungan, skriver Barometern.

ANNONS
|

Läkaren hade även en fotboja på jobbet utan att berätta för sin arbetsgivare.

Fotbojan fick läkaren när denne dömdes för grovt rattfylleri och olovlig körning, vilket ytterligare bidrar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds beslut att dra in läkarlegitimationen.

När Kalmar läns landsting granskade över 2800 mottagningsbesök hos läkaren saknades det journalanteckningar för fyra procent av fallen och i ytterligare 20 procent fanns brister i journalföringen.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har i 14 fall upptäckt att läkaren inte haft koll på hur man ställer diagnos vid akuta bröstsmärtor, andningsproblem, blod i urinen eller misstänkta psykiska problem.

ANNONS

Motiveringen till att legitimationen dras in är att läkaren är "grovt oskicklig" samt ”uppenbart olämpad att utöva yrket”.

Läkaren är utbildad utomlands, fick sin svenska läkarlegitimation 2012 och har sedan dess arbetat som hyrläkare inom primärvården.

TT

ANNONS