Myndigheten för samhällskydd och beredskap får kritik av räddningstjänsten i Storstockholm och Göteborg. Arkivbild.
Myndigheten för samhällskydd och beredskap får kritik av räddningstjänsten i Storstockholm och Göteborg. Arkivbild.

Kritik mot MSB för terrorarbete

MSB får kritik av räddningstjänsten för brister i det förbyggande arbetet mot terrorattentat. Gemensamma rutiner och mer övning efterlyses. Men även regeringen får en känga.

ANNONS
|

Landets största räddningstjänster, Storstockholm och Storgöteborg, kräver att myndigheters insatser och samarbete förbättras vid exempelvis terrordåd, står det i en skrivelse till regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kritiken riktas framför allt mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att det tar för lång tid att ta fram riktlinjer för hur räddningstjänsten ska arbeta tillsammans med polis och sjukvård.

- Det går för långsamt och vi ser ingen tydlighet på den nationella nivån. Vi tvingas att lokalt ta ansvar, men vi behöver ha ett nationellt ansvar också, säger Svante Borg vid räddningstjänsten i Storstockholm till radion.

ANNONS

Gemensamma rutiner

Borg saknar gemensamma rutiner och anser att myndigheterna behöva öva mer.

- Vi ser inte den här typen av satsning på träning och förberedelser som vi tycker behövs, säger han till Ekot.

MSB har i uppdrag att stödja räddningstjänsten så att samarbetet tillsammans med polis och sjukvård är tillräckligt om ett terrordåd inträffar i Sverige. Kritikerna anser att myndigheten har misslyckats, något som MSB:s biträdande avdelningschef Jan Wisén motsätter sig.

- Jag förstår kritiken. När MSB började arbeta med det här för ungefär 1,5 år sedan så trodde vi att det skulle gå fortare och enklare att få till ett samarbete. Men utmaningen är att vi ska göra det här tillsammans med polisen och sjukvården, där ingen har mandat att styra över den andra, säger han till TT.

Tydligare vägledning

TT: Vad kommer ni att göra för att det ska bli bättre?

ANNONS

- Vi måste få till en vägledning i hur blåljusaktörer ska kunna samarbeta vid det vi kallar pågående dödligt våld, som vid ett terrorattentat eller en skolskjutning, säger Wisén.

Enligt honom har varken räddningstjänsten eller sjukvården rätt utbildning eller är rustade för att agera i farliga miljöer. Och han välkomnar därför skrivelsen till regeringen.

- Då kanske vi får en tydligare styrning från regeringen så att det här blir en prioriterad fråga även från de andra berörda myndigheterna, säger Wisén.

TT har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) som inte har läst skrivelsen än och väljer därför att inte kommentera.

TT

ANNONS