Klättrande robotar ska fixa skadorna på flygplan. Arkivbild.
Klättrande robotar ska fixa skadorna på flygplan. Arkivbild.

Klätterrobotar ska inspektera flygplan

Klättrande robotar som inspekterar flygplan inför avfärd. Det kan bli verklighet inom en snar framtid. Vid Luleå tekniska universitet pågår nu arbetet med att försöka ersätta mänskliga inspektörer.

ANNONS
|

I dag inspekteras flygplan manuellt av människor med sensorer. Hittas någonting som misstänks vara en skada måste kontrollanten klättra upp på planet för att inspektera skadan närmare.

Enligt George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation, är detta arbete en såväl tidsödande som dyr process. Nu har hans forskargrupp vid Luleå tekniska universitet lyckats genomföra framgångsrika testinspektioner på en Boeing 737 med hjälp av en klättrande robot. George Nikolakopoulos tror nu att robotar kan komma att överta flygplansinspektionen från människor inom ett till två år.

- Roboten ska kunna inspektera flygplanet autonomt utan mänsklig styrning. Den kommer att göra det snabbare än människor och det blir enklare och säkrare.

ANNONS

Förhoppningen är att robotar inte bara ska kunna inspektera flygplan, utan även åtgärda eventuella skador.

- Inom fem år tror jag att robotar kommer att kunna utföra även den typen av uppgifter, säger George Nikolakopoulos.

Projektet med den klättrande roboten är en del i EU-kommissionens projekt Horizon 2020. Målet är att utveckla inspektionen av kompositkarosser på flygplan.

TT

ANNONS