Modell av Titanic vid en utställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm 2009. Arkivbild.
Modell av Titanic vid en utställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm 2009. Arkivbild.

Klart för färd till mytomspunnen haverist

Sugen på en närmare titt på vraket efter Titanic? Grattis – med rätt plånbok kan resan ner i djupet bli verklighet.

ANNONS
|

Företaget Ocean Gate har med en specialbyggd undervattensfarkost kallad Titan tagit sig ner på mer än 4000 meters djup, alltså något djupare än Titanic ligger, rapporterar CBS.

Till sommaren planeras sex expeditioner ner till det mytomspunna vraket. Forskare och "upptäckare ur allmänheten" är välkomna ombord på farkosten, som har plats för tre passagerare och två besättningsmän. Biljetten beräknas kosta lite drygt 100000 dollar, närmare en miljon svenska kronor.

- Jag saknar ord för vad detta betyder för mig och vad det innebär att föreställa sig de underbara saker vi kommer att utforska och hitta i haven de kommande åren, säger Ocean Gate-chefen Stockton Rush.

ANNONS

RMS Titanic sjösattes den 31 maj 1911 i Belfast i Nordirland. Ångfartyget var på sin tid väldens största passagerarfartyg, 270 meter långt, 28 meter brett och 53 meter högt.

Titanics jungfrufärd skulle gå från Southampton i Storbritannien till New York i USA. Men fartyget nådde aldrig sin destination utan kolliderade med ett isberg i Atlanten strax före midnatt den 14 april 1912. Kollisionen var inte kraftig, men fartyget började snabbt ta in vatten.

De drygt 2200 personerna ombord började evakueras, men livbåtarna räckte inte till. De som hoppade i vattnet frös snabbt ihjäl.

Fartyget sjönk under natten mot den 15 april. Omkring 1500 personer omkom.

Vraket lokaliserades på havets botten drygt 70 år senare.

TT

ANNONS