Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171013-kdabort-546264_se.hn_1.jpg
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill se över abortlagen.

KD vill se över sänkt abortgräns

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor konstaterar att det behövs "säkerhetsmarginaler" så att aborter inte kan ske så sent att fostret skulle kunna överleva utanför livmodern. Det kan innebära att abortgränsen måste sänkas.

Det är i tidningen Dagen som Ebba Busch Thor och Emma Henriksson, andre vice partiledare och ordförande i riksdagens socialutskott, utvecklar resonemanget som i praktiken innebär sänkt abortgräns.

Frågan gäller de sena aborter, till och med vecka 22, som Socialstyrelsens rättsliga råd tillåter under vissa omständigheter.

Möjligt liv

"Det får inte finnas någon som helst risk att aborter förekommer samtidigt som ett foster kan överleva utanför livmodern och därför behövs säkerhetsmarginaler. Om detta inte sker anser vi att lagstiftningen ska ses över i syfte att upprätthålla det som är lagens mening", skriver de.

TT har tidigare berättat om de meningsskiljaktigheter som råder mellan å ena sidan gynekologer, å den andra förlossningsläkare om sena aborter. Om en abort bör vara avslutad i vecka 21 plus sex dagar, eller om aborter kan sättas igång senast vecka 21 + 6, vilket kan innebära att fostret stöts bort senare, det vill säga efter sista dagen då lagen tillåter aborter och i en vecka då liv utanför livmodern är möjligt.

Rätten inskränks

Men om aborten ska vara avslutad vecka 21 + 6 innebär det att abortgränsen måste sänkas, något som inskränker aborträtten. En rätt som Ingrid Bergelin, läkare vid Mora lasarett, tycker är mycket viktig.

Hon representerar gynekologerna i den arbetsgrupp som har bildats för att tillsammans med förlossningsläkarna nå en samsyn.

- Det här är svåra etiska frågeställningar och vi har en abortlag att förhålla oss till, men vi hoppas kunna nå en samsyn vad gäller det här mycket svåra gränsområdet, har Ingrid Bergelin tidigare sagt till TT.

Fakta: Fri abort till vecka 18

I Sverige gäller fri abort fram till och med graviditetens 18:e vecka. Efter det måste det finnas särskilda skäl till att göra abort.

Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen bestämmer om sådana finns.

Oftast handlar det om fosterskador, men det kan även röra moderns ålder, psykiska problem eller missbruksproblem.

Sista dagen för abort är 21 veckor och sex dagar. Efter det anser man att fostret kan klara sig utanför moderns kropp.

De senaste åren har antalet aborter i Sverige legat på cirka 38 000. Omkring 94 procent sker före vecka 12.

Under 2015 gjordes 142 av aborterna under vecka 21.

Det händer att rättsliga rådet ger tillstånd till aborter även efter vecka 21, men då måste graviditeten utgöra en fara för kvinnans liv och hälsa.

Fakta: SVT, Socialstyrelsen

MEST LÄST