KD-ledaren Ebba Busch Thor hälsar på en av sina föregångare – Alf Svensson.
KD-ledaren Ebba Busch Thor hälsar på en av sina föregångare – Alf Svensson.

KD-ledaren slåss med säkra kort

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor slåss för partiets existens i riksdagen. I sitt Almedalstal satsar hon på två starka kort – sjukvård och äldreomsorg. Men hon fördömer också de nazister som stört deltagare och möten i Visby.

ANNONS
|

Centerledaren Annie Lööf fick kort avbryta sitt tal tidigare i veckan, människor har känt sig hotade och en person sitter anhållen misstänkt för misshandel.

- Nu måste vi alla stå enade i kampen mot den nazistiska sekt som under den här veckan gång på gång stört mötesfriheten, säger Ebba Busch Thor och berättar om sin farfar, som var norsk motståndsman under kriget.

ANNONS

Hon hoppas att fler partier ska ansluta sig till KD:s linje om att deltagande i våldsbejakande och brottsliga organisationer ska kriminaliseras.

"KD behövs"

Men hennes huvudbudskap är att KD prioriterar sjukvården, äldreomsorgen och polisen. Hon anser att regeringen har tappat kontrollen över välfärden, och hon litar inte heller helt på Allianskollegorna.

- Är Moderaternas sjukvårdspolitik lösningen? Liberalernas familjepolitik? Eller Centerpartiets äldrepolitik? frågar hon de 900 åhörarna.

- Jag vågar påstå att utan Kristdemokraterna kommer även en ny regering att tappa fotfästet i välfärdspolitiken, och därför behövs vi.

Ebba Busch Thor, som leder ett parti som i senaste SCB-mätningen fick 2,9 procent, hävdar att hennes parti är den viktigaste biten när regeringspusslet ska läggas efter valet i höst.

- För faktum är att utan oss kristdemokrater kommer det inte bli någon Alliansregering. Och jag lovar er – finns möjligheten på valnatten att avsätta Stefan Löfven – och andra partier börjar darra – då kommer vi fortsatt stå fast, säger hon.

ANNONS

Lotteri

Sjukvård och äldreomsorg är två frågor där KD har ett relativt högt väljarstöd. Och Busch Thor ägnade stor del av talet åt detta.

Att söka plats på ett äldreboende blir mer och mer som att delta i ett lotteri, enligt Busch Thor.

- Om man får vinstlott eller nitlott kan bero på vilken kommun man bor i. Eller hur många andra som just då råkar ha samma behov. Eller på vilken tjänsteman man råkar få som handläggare. Inte vilket behov man själv har, säger KD-ledaren.

Tidigare under dagen föreslog KD att sjukvårdspersonal som jobbar under de mest kritiska sommarveckorna ska få ett 50-procentigt lönepåslag.

- Det är under sommarveckorna vårdköerna byggs upp som sedan måste gnetas bort under resten av året. De temporära problemen skapar kroniska problem. Hjärtsjukdomar, stroke och cancer tar inte semester, säger Ebba Busch Thor.

ANNONS

Mindre byråkrati

Förslaget kostar 4,4 miljarder kronor, en kostnad som ska delas mellan stat och landsting. Busch Thor tror dock att det också finns pengar att tjäna på förslaget, till exempel att landstingen slipper att administrera så långa köer.

Ett annat förslag handlar om att ta de fem första stegen mot att avskaffa landstingen. En del handlar om att bli av med byråkratiska problem, till exempel att införa en nationell standard för journalsystem, så att det går lättare att skicka journaler mellan olika landsting och att införa en nationell sjukvårdsupplysning via vårdguiden 1177.

TT

Fakta: KD:s förslag

50 procent högre lön för legitimerad sjukvårdspersonal som bara tar ut två veckors semester under veckorna 26–32. Övrig personal får 25 procent i lönepåslag. Förslaget kostar 4,4 miljarder som ska delas mellan stat och landsting.

Fem steg mot statligt sjukvårdsansvar:

Inför en gemensam standard för journalsystem.

En enhetlig primärvård och sänkta trösklar för läkarmottagningar.

Inför en nationell sjukvårdsupplysning.

Staten ska ta ansvar för att säkra kompetensförsörjningen inom sjukvården.

Staten får ansvar för att styra och leda de regionala cancercentra som finns i dag.

Källa: KD

ANNONS