Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.
Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Jämställdhetsmyndigheten på väg läggas ned

Om inte en ny regering snabbt slår back ska Jämställdhetsmyndigheten ägna 2019 åt att lägga ner sig själv. Arbetsmarknadsutskottet bekräftar riksdagens ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag i förra veckan, med snabb avveckling av myndigheten som mål.

ANNONS
|

- Det är självklart att vi är väldigt besvikna i dag, säger myndighetens generaldirektör Lena Ag till TT om beskedet.

För mindre än ett år sedan, den 12 januari, invigdes myndigheten. I M+KD-budgeten, som gick igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna, halveras myndighetens anslag nästa år till 40,5 miljoner.

Den sista december 2019 ska myndigheten, som ligger i Angereds centrum i Göteborg och har ett 60-tal anställda, vara nedlagd.

ANNONS

Det innebär att Lena Ag får ägna sitt andra år som chef åt att lägga ner myndigheten.

- De medel som är avsatta kommer inte att räcka på långa vägar, säger Lena Ag.

Det handlar om kontrakt som ska avslutas, till exempel för lokaler, och om löner och andra personalkostnader, enligt Ag.

Var tveksamma

Jessica Polfjärd är talesperson för Moderaterna i arbetsmarknadsutskottet. M och KD och SD vill inte ha myndigheten.

- Vi var tveksamma redan när den infördes, vi ser att jämställdhet är ett område som måste prioriteras. Det är fler som måste arbeta med det, det kan inte bara ligga på en myndighet, säger Polfjärd.

- Men det är självklart så att vi vill att myndigheten ska avvecklas ansvarsfullt och att delar ska föras över till andra myndigheter, säger Polfjärd.

ANNONS

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna är emot en nedläggning. Liberalerna skriver i ett särskilt yttrande att de är "djupt bekymrade över vad som kommer att hända med alla de uppdrag som samlats hos myndigheten".

"Vi kan konstatera att Moderaterna och Kristdemokraterna inte har presenterat någon som helst plan för hur uppdragen ska tas om hand när myndigheten har avvecklats", skriver Liberalerna.

Skadan skedd?

Något som ytterligare försvårar läget är att den dag en ny regering tillträder, kanske inom någon eller några månader, kan det bli nya direktiv. Blir det en S-ledd regering kan vägen mot avveckling tas tillbaka.

Anna Johansson (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott säger att det finns åtminstone fem partier som vill behålla myndigheten. Men ur hennes perspektiv är en del av skadan redan skedd, även i ett scenario där en ny regering backar. Tid går förlorad och kompetens riskerar att gå samma väg.

- För jämställdhetsarbetet är det här en riktig käftsmäll, hävdar Johansson.

Sveriges Kvinnolobby ser beskedet som ett stort nederlag för jämställdhetssträvandena.

- Och inga svar har givits om vad som ska med de uppdrag som nu ligger på myndigheten, säger Clara Berglund, generalssekreterare för Kvinnolobbyn till TT.

ANNONS

I en debattartikel i Göteborgs-Posten uttrycker Thomas Ahlstrand, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, oro över att arbetet med att samordna åtgärder mot människohandel drabbas hårt om myndigheten försvinner.

TT

Fakta: Jämställdhetsmyndigheten

Jämställdhetsmyndigheten inrättades den 1 januari 2018.

Ligger i Angered i Göteborg, har ett 60-tal anställda.

Myndigheten "ska säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken".

Myndigheten ska samverka med andra statliga myndigheter, med kommuner, landsting, regioner, det civila samhället och näringslivet.

Myndighetens ska samordna, följa upp och på olika sätt ge stöd inom jämställdhetens områden.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

ANNONS