Hundratals anställda varslas vid svenska HVB-hem. Arkivbild.
Hundratals anställda varslas vid svenska HVB-hem. Arkivbild.

Hundratals varslas från kommunala hem

Färre ensamkommande, mindre statliga resurser och åldersuppskrivningar. Verksamheten vid svenska HVB-hem minskar drastiskt – och hundratals anställda varslas runt om i landet.

ANNONS
|

För två år sedan, när hundratusentals flyktingar och migranter sökte sig till Sverige, byggde kommunerna upp stora organisationer för att ta emot dem med kort varsel.

Nu varslas hundratals anställda vid kommunala HVB-hem med nästan lika kort varsel. Hemmen stängs ner eller ombildas till mindre resurskrävande stödboenden.

"En otrolig omställning"

- Det har varit en otrolig omställning, med en väldig hastighet. Och jag kan säga att det har varit oförutsägbart och svårt att planera för, säger Magnus Wallinder, socialchef i Ljungby kommun som härom veckan varslade 42 av 60 anställda.

ANNONS

Under 2015 sökte 35369 ensamkommande barn och unga asyl i Sverige. I år var det 1103 fram till sista oktober.

Vid det här laget har många fått sina asylbesked och lämnat hemmen. Dessutom har Migrationsverkets åldersbedömningar gjort att många som anses vara myndiga har förflyttats.

- De senaste två månaderna har det varit veckor där 5-6 personer har lämnat våra enheter varje vecka. Det finns ingen möjlighet för oss att anpassa oss till det och jag är besviken på att man inte har beredskap från staten att förhålla sig till det, säger Wallinder.

Storvarsel senaste veckorna

Härom dagen varslade Eskilstuna kommun 60 personer.

- De kraftigt sänkta ersättningarna från staten gör att vi nu anpassar oss till nya budgetmässiga förutsättningar och vi har en skyldighet att hantera skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt, säger socialchefen Mehmed Hasanbegovic till Eskilstuna-Kuriren.

ANNONS

I Skövde varslades förra månaden 45. I Lidköping är det 16 och i Skellefteå 15. I Piteå, där 10 personer varslats, vill kommunen sälja platser för ensamkommande till andra kommuner, rapporterar NSD.

Och under året har många kommuner därtill varslat. Fackförbundet Vision vittnar om stora nedskärningar i alla regioner.

Facket: Förflytta dem

- Vi önskar att kommunerna i detta läge, när det finns förhållandevis goda ekonomiska förutsättningar, ser till barnen och de ungas bästa, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på Vision.

Fackförbundet tycker att medlemmar ska lex Sarah-anmäla fall där de ensamkommandes behov åsidosätts.

Tillfälliga anställningar under flyktingkrisen kan vid det här laget ha övergått i fastanställningar. Vision ser samtidigt ett skriande personalbehov på andra fronter inom många kommuner.

- Vi uppmanar kommunerna att göra individuella bedömningar innan de gör sig av med kompetent personal som har byggt erfarenhet under de här åren. De kan tas till vara på i andra verksamheter och stärka upp till exempel i skolan, säger Kristina Folkesson.

ANNONS
TT

Fakta: Ensamkommande asylsökande

Fram till den sista oktober hade Migrationsverket tagit emot 21606 asylansökningar. 1103 av dem gällde ensamkommande barn och unga och 945 av dem var mellan 13 och 17 år.

I mars i år beslutade regeringen om ett nytt ersättningssystem för kommunernas mottagande av ensamkommande vilket inneburit att de tilldelas ett schablonbelopp. Sedan i maj har Rättsmedicinalverket lämnat bedömningar av ensamkommandes ålder och de som ansetts vara myndiga har flyttats från HVB-hemmen.

Antal asylansökningar avseende ensamkommande barn de senaste åren:

2006 820

2007 1264

2008 1510

2009 2250

2010 2393

2011 2657

2012 3578

2013 3852

2014 7049

2015 35369

2016 2199

Källa: Migrationsverket

ANNONS