Årets hummerfiskesäsong inleds. Arkivbild.
Årets hummerfiskesäsong inleds. Arkivbild.

Hummerpremiären är här – men var försiktig

Nu inleds hummersäsongen och det är fritt fram för fiskare att dra upp delikatessen ur svenska vatten. Men var försiktig på sjön. Varje år sker det 40–60 olyckor, enligt Sjöräddningssällskapet.

ANNONS
|

Från klockan sju får förhoppningsfulla hummerfiskare lägga i sina tinor. Samtidigt står Sjöräddningssällskapet redo att rycka ut om något skulle hända. Hummerfiskeperioden är nämligen väldigt olycksdrabbad.

Varje år får sjöräddarna rycka ut 40–60 gånger under hummerfiskets första veckor och det kan bli ganska dramatiska insatser.

- Det är alltid båtar som vattenfylls och folk som trillar överbord. Folk tar stora risker för att fånga hummer, säger Mikael Hinnerson, sjösäkerhetsansvarig på Sjöräddningssällskapet.

ANNONS

Hösten för ofta med sig hårda vindar, vågor och regn med dålig sikt. Men alla olyckslarm är inte väderrelaterade.

- Det kan handla om motorproblem, folk som inte vet var de är, bränslebrist och fiskelinor i propellern eller rodret, säger Hinnerson.

TT: Vad ska hummerfiskare tänka på när de ger sig ut på sjön?

- Glöm inte att ta hänsyn till vädret. Åk aldrig ut ensam och se till att du vattenskyddar telefonen så du kan kalla på hjälp. Det är också viktigt att ha båten i god ordning och att se till att använda flytväst.

TT

Fakta: Nya hummerregler

Från och med 2017 gäller nya direktiv för hummerfisket och syftet är att bygga upp och stärka hummerbeståndet.

Max sex hummertinor per person för fritidsfiskare. Tidigare var det tillåtet att ha upp till 14 tinor. Yrkesfiskare får max ha 40 tinor, mot tidigare 50.

Humrarna måste också vara minst nio centimeter i carapaxlängd (mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant) mot tidigare åtta centimeter.

Från premiärdatumet får fritidsfiskare fiska fram till den 30/11 och yrkesfiskare till den 31/12. Förut fick alla fiska hummer fram till den 30/4.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS