Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180614-gotlandsskjutbana-698064_se.hn_1.jpg
Skjutövning på Tofta skjutfält på Gotland. Arkivbild.

Hultqvist vill inte kommentera Tofta-beslutet

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte kommentera de gotländska lokalpolitikernas beslut om att inte låta Försvarsmakten använda hela Tofta skjutfält, men säger att frågan till slut kan hamna hos regeringen.

- Miljöprövningsdelegationen kommer senare i höst att fatta beslut i den här frågan, det här är ett remissvar till dem från Gotland. Sedan kan det här också bli föremål för en överklagandeprocess, där regeringen slutligen har att ta ställning, och därför kan inte jag gå in nu och kommentera enskilda remissyttranden, säger Hultqvist som besökte Boden under torsdagen för att dela ut medalj till FN-soldater som återvänt från Mali.

- Generellt kan jag bara säga att vi behöver goda möjligheter för att öva och använda skjutfält.

TT: Hur viktig är Försvarsmaktens möjlighet att använda hela skjutfältet?

- Om jag går in i det här och kommenterar är jag i den här frågan, jag vill inte ge kommentarer som anknyter till remissyttrandet. Däremot kan jag konstatera att Tofta skjutfält är viktigt, och att det nya regementet kan verka är viktigt.

Bakgrund: Beslutet

TT

Lokalpolitikerna på Gotland har röstat nej till att låta försvaret få använda hela Tofta skjutfält, beläget söder om Visby. I dag har Försvarsmakten endast tillåtelse att använda halva skjutfältet.

I sin ansökan motiverade försvaret sitt utökade behov med att bland annat hänvisa till att säkerhetsläget i världen har försämrats de senaste åren. Men regionalpolitikerna anser inte att detta är tillräckligt för gå Försvarsmakten till mötes:

”Region Gotland anser, efter avvägning mot andra allmänna och enskilda intressen, att den ansökta verksamheten inte ryms inom Tofta skjutfält”, skriver man i beslutet.

Gotland återmilitariserades efter ett riksdagsbeslut 2015 och tidigare i maj återinvigdes Gotlands regemente.

MEST LÄST