Svea hovrätt skärper straffen för en 50-åring för mordet vid Stensjön i Dalarna i maj i år. Arkivbild.
Svea hovrätt skärper straffen för en 50-åring för mordet vid Stensjön i Dalarna i maj i år. Arkivbild.

Hovrätten skärper straff för Stensjömordet

Den 50-årige man som mördade en 46-årig släkting med en sax i Stensjön får skärpt straff av hovrätten – och döms till livstids utvisning.

ANNONS
|

Svea hovrätt skärper straffet för den 50-årige man som hade ihjäl en 46-årig släkting med en sax under en fisketur i Stensjön i Dalarna i maj. Tolv års fängelsestraff blir tretton år och mannen utvisas på livstid.

De två männen var osams och det har framkommit att 50-åringen ville att 46-åringen skulle döda sina döttrar, vilket han vägrade.

- Beslutet om livstids utvisning är av stor betydelse för mina klienter. Det är en upprättelse som gör att de kan ha någorlunda trygghet här i Sverige, säger målsägarbiträdet och advokaten Evin Cetin till TT.

ANNONS

Åklagaren har hävdat att mordet var hedersrelaterat, men tingsrätten menade att det inte kunde bevisas att det var planerat. Männen hade varit i slagsmål innan och saxattacken kunde ha varit en reaktion på det, menade de.

Det menar även hovrätten. Däremot poängterar de att 50-åringens uppgifter "inte motsäger utan i stället ger stöd för" att osämjan berodde på att 46-åringen inte agerat mot sin fru och döttrar såsom han ville, utifrån saker som påståtts om dem inom släkten.

- Jag tycker att det visar konkret på att det har ett hedersrelaterat inslag, säger Evin Cetin.

För familjmedlemmarna, som lever med skyddade identiteter, är beskedet att 50-åringen aldrig får återvända till Sverige av stor vikt, säger målsägarbiträdet. De har inte för avsikt att överklaga domen.

- Familjen har fått leva med att deras pappa brutalt har avrättats. Det är en viktig signal som hovrätten ger när man trots omständigheterna faktiskt dömer till livstids utvisning. En mycket hård markering, säger Cetin.

ANNONS
TT

ANNONS