Framför en dator i Uppland förmådde 41-åringen flickor i utlandet att begå grova sexuella handlingar. Illustration från rättegången i tingsrätten.
Framför en dator i Uppland förmådde 41-åringen flickor i utlandet att begå grova sexuella handlingar. Illustration från rättegången i tingsrätten.

Hovrätten dömer man för nätvåldtäkter

Sexövergrepp via nätet kan jämställas med våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt och fäller en 41-årig man för tjugo sådana fall. I tingsrätten bedömdes bara fem fall som våldtäkt – men hovrätten ser allvarligare på övergreppen. Mannens advokat utesluter inte att försöka ta ärendet till HD.

ANNONS
|

- Vi har kommit fram till att det är betydligt fler fall som ska bedömas som våldtäkt mot barn respektive våldtäkt. Och det är för att vi menar att det finns så kränkande inslag, framför allt när det gäller penetrering med föremål, säger Kerstin Elserth, hovrättsråd vid Svea hovrätt.

Fallet handlar om en 41-årig man som via olika chattprogram på nätet har förmått närmare 30 flickor i utlandet att begå grova sexuella övergrepp på sig själva – som han tog del av i realtid. Offren har bland annat tvingats utföra sexuella handlingar med hundar eller med ett annat yngre barn, eller förmåtts penetrera sig själva med olika föremål.

ANNONS

Tingsrätten dömde honom i november för grov våldtäkt mot barn i fyra fall och våldtäkt i ett fall. Det var en unik dom – ingen hade tidigare dömts för våldtäkt när övergreppen skett över nätet.

Flyttat fokus

Hovrätten fastställer straffet på tio års fängelse, men anser att 41-åringen har gjort sig skyldig till våldtäkt i betydligt fler fall.

- Har det varit främmande föremål som förts in i kroppen under en tid har det varit ett avgörande skäl till att jämställa handlingen med samlag, säger Kerstin Elserth om var gränsen dragits för våldtäkt.

Åklagaren Annika Wennerström anser att den gränsen är "rimlig", till skillnad från tidigare då det gjordes större skillnad på om något skett på nätet eller inte.

- Nu ligger fokus på vad som faktiskt hände och hur stor kränkningen var av det. Man har flyttat fokus till en mer logisk plats, där man kan prata om vad som händer med det här barnet och bortse från tekniken. Och det är det viktiga, för deras upplevelser är desamma oavsett om det var online eller offline, säger hon.

ANNONS

Stora skillnader

41-åringen själv anser att det är fel att jämställa handlingarna med våldtäkt. Hans advokat Kronje Samuelsson konstaterar också att det är stora skillnader i domstolarnas bedömningar.

- Jag har ännu inte hunnit ta kontakt med min huvudman, och det är ju upp till honom att avgöra huruvida han vill överklaga eller inte. Men jag kan konstatera att eftersom hovrätten gjort en annan bedömning än den tingsrätten har gjort så vore det väl önskvärt i fall Högsta domstolen kunde reda ut den här saken.

Annika Wennerström säger att hon ännu inte har tagit ställning till frågan om överklagan.

- Men generellt sett kan jag säga att det är viktigt att få det prövat fullt ut, för då skulle det verkligen få genomslag. En hovrättsdom har inte lika starkt prejudikatsvärde, så är det ju, säger hon.

Dagens dom ser hon dock som "positiva nyheter" som kan leda till att den här typen av fall ges större resurser och högre prioritet.

ANNONS

- Det är jätteviktigt för framtiden, för den här typen av ärenden kommer vi se mer av.

TT

Fakta: Hovrättens dom

Den 41-årige mannen döms som skyldig till grov våldtäkt mot barn vid fyra tillfällen, våldtäkt mot barn vid tolv tillfällen, våldtäkt vid fyra tillfällen, grovt sexuellt tvång vid ett tillfälle, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid sju tillfällen samt flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Straffet blir detsamma som i tingsrätten, tio års fängelse.

Eftersom brotten ses som grövre har offren också i flera fall fått rätt till högre ersättning för "sveda och värk". Ett par av dem får så höga belopp som 255000 kronor.

Källa: Svea hovrätt

Fakta: 27 barn utsattes

Framför en dator i hemmet i Uppland hotade 41-åringen flickor i utlandet till att begå grova sexuella handlingar.

Han åtalades hösten 2017 för brott mot 27 barn i USA, Skottland och Kanada.

De flesta var under 15 år när brotten begicks.

Genom dödshot fick han dem att klä av sig, posera och utföra sexuella handlingar på sig själva. En del av dem var mycket grova. I några fall tvingades de till sex med djur eller en nära anhörig.

Mannen är tidigare dömd för en rad sexualbrott, både mot vuxna kvinnor och unga flickor.

ANNONS