Hit reser svenskarna helst på weekend

ANNONS
|

London toppar återigen listan över de städer som flest weekendresenärer besöker, enligt en undersökning som resebyrån Resia har gjort. Antalet resor till staden har till och med ökat med 30 procent under april-maj jämfört med 2016.

– Jag tror att det är för att pundet varit rätt fördelaktigt den senaste tiden. Det är billigare att både resa dit och bo centralt, säger Lina Eklund, presskommunikatör hos Resia.

Det har även märkts att allt fler barnfamiljer väljer att åka till Englands huvudstad. Anledningen tros utöver det billiga pundet vara att det nu finns många aktiviteter för barnfamiljer. Aktiviteter som Shrek och Seaworld vid London Eye, Harry Potter-världenochMadame Tussauds har många intresserat sig för det senaste året.

ANNONS

Uppstickarna

Men det är några städer som sticker ut. Prag, Palma, Budapest och Alicante är några av de städer som svenskarna har intresserat sig allt mer för.

– Barcelona och Paris har tappat platser.Det kan vara att det är svårt att hitta billiga resor till de resmålen, säger Lina Eklund.

Enligt Lina Eklund kan en annan orsak vara att många redan har sett flera av de europeiska huvudstäderna och vill istället se något nytt - som exempelvis Alicante och Palma.

– De är lite som Barcelona fast mindre och med strand, sol och bad, säger Lina.

De städer som har ökat allra mest är Budapest och Prag. Prag har klättrat till andra plats och klivit om Barcelona och Budapest är en nykomling på topp 10-listan. Båda städer har en stor historisk grund, mycket kultur och är också hyfsat billiga resmål, enligt Lina Eklund.

– Budapest är ett ganska nytt resmål och jag tror det tillsammans med kulturen och priset lockar. Sen finns det också många spa och sånt. I Prag har det skett en stor tillfrågan av bland annat ölprovningar och att det blivit en grej av att Tjeckien är ett öltokigt land, säger Lina Eklund.

Det viktigaste på resan

Enligt Resias undersökning finns det flera faktorer som spelar roll när man resmål. Enligt undersökningen är mat och restauranger det viktigastevid enstorstadssemester.

ANNONS

– Det finns bland annat en trendig del i LondonShoreditch. Det en upplevelse att bara åka dit. Det är som att komma till en annan världsdel för det är mat för hela världen.

Ävenkultur, med bland annat musikaler,teater och musik liggeri topp följt av övernattningen.

– Hotellen har blivit viktigare än tidigare. Man vill nog ha en upplevelse och inte bara sova där. Det ska också ligga centralt och man delar gärnamed sig av sina upplevelser på sociala medier och då vill man noghellre visa upp ett finare hotell, säger Lina Eklund på Resia.

Enligt undersökningen är shopping och nöjesliv också viktiga faktorer för att resan ska skilja sig från vardagen.

Hit reser svenskarna i vår (mest bokade flygresorna april-maj)

1. London (1)

2. Prag (4)

3. Barcelona (2)

4. Rom (5)

5. New York (3)

6. Palma (9)

7. Malaga (6)

8. Budapest (NY)

9. Paris (7)

10. Alicante (NY)

Det viktigaste på storstadssemestern

1. Maten och restaurangutbudet

2. Kulturlivet (teatrar, musikaler, musik etc.)

3. Att jag hittar ett fint hotell

4. Shoppingutbudet

5. Nöjeslivet (barer och nattklubbar)

*Topplistan är baserad på en undersökning från TNS SIFO där totalt 1 322 intervjuer utfördes på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år.

Sammanställt av Resia.

ANNONS