Johanna Möller under förhandlingen i tingsrätten. Arkivbild.
Johanna Möller under förhandlingen i tingsrätten. Arkivbild.

HD prövar inte sommarstugefallet

Högsta domstolen avslår Johanna Möllers ansökan om prövningstillstånd för det omtalade sommarstugefallet. Det betyder att livstidsdomen mot Möller, som både av tingsrätt och hovrätt dömts som skyldig till mord och mordförsök på hennes föräldrar, står fast.

ANNONS
|

Johanna Möller har konsekvent nekat till alla brott hon anklagats för, men HD:s besked i dag innebär att Svea hovrätts dom från i februari i år står fast: livstids fängelse för mord och mordförsök, samt bland annat stämpling till mord, stämpling till grov misshandel och urkundsförfalskning.

HD prövar fall om det är av vikt för rättstillämpningen, eller om det finns synnerliga skäl för en prövning. I det här fallet har det "inte kommit fram några skäl att meddela prövningstillstånd", skriver HD i sitt beslut.

"Helt väntat"

- Det var helt väntat. Det fanns ingenting som tydde på att det här skulle vara ett fall för HD, och nu är domen lagakraftvunnen, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, som följt fallet noga.

ANNONS

HD:s beslut kan inte överklagas, och rättsprocessen är i detta fall över. Det finns en möjlighet att ansöka om resning, men ytterst få fall beviljas.

- Det är ingenting som hon ska räkna med kan komma till användning i hennes fall. Det är bara till för om något helt extremt skulle visa sig nödvändiggöra en omprövning, säger Alhem.

Friades för anstiftan

Det var i augusti 2016 som Möllers föräldrar attackerades med kniv i familjens sommarstuga utanför Arboga. Pappan dödades och mamman skadades svårt. Möller har hela tiden nekat till brotten, och överklagade domen till HD.

Förutom Möller dömdes också hennes tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, för mordet och mordförsöket. Påföljden för honom blev 14 års fängelse och utvisning.

Däremot friades Johanna Möller i hovrätten från åtalet för anstiftan till mord och grovt bedrägeri i fallet med maken, som hittades död i vattnet vid samma sommarstuga i augusti 2015.

TT

Bakgrund: Sommarstugefallet

I augusti 2015 hittas Johanna Möllers make död på grunt vatten nedanför hennes familjs sommarstuga utanför Arboga. Det avskrivs som en olycka.

Ett år senare attackeras kvinnans pappa och mamma med kniv i samma sommarstuga. Pappan dödas och mamman skadas svårt. Snart riktas misstankarna mot Johanna Möller och hennes dåvarande pojkvän, Mohammad Rajabi.

Misstankar om att allt inte står rätt till i fallet med makens död väcks. I slutet av 2016 delges Möller misstanke om grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning och mord på honom.

I augusti 2017 Möller av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök på föräldrarna samt anstiftan till mord på maken. Ex-pojkvännen Mohammad Rajabi dömdes för mord och försök till mord till fängelse i 14 år och utvisning.

Den 27 februari meddelar Svea hovrätt sin dom. Möller och Rajabis domar i tingsrätten gällande mordet och mordförsöket på föräldrarna fastställs. Kvinnan frias däremot för åtalet om anstiftan till mord på maken.

Möller har konsekvent nekat till alla anklagelser. Rajabi har erkänt mord och mordförsök.

ANNONS