Habovildar vill förbjuda tiggeri

Nyligen införde Vellinge ett förbud för tiggeri. Nu vill två avhoppade Sverigedemokrater i Habo göra samma sak. Men kommunledningen är skeptisk och tycker inte att frågan ska avhandlas på kommunal nivå, rapporterar SVT.

ANNONS
|

Bakom motionen om ett tiggeriförbud i Habo står två politiska vildar som hoppade av SD och istället startade Habopartiet.

- Vi anser att det är förnedrande för alla utsatta människor att sitta och tigga på våra offentliga gator. Många organisationer som jobbar med utsatta, främst romer då, vill förbjuda tiggeriet och anser att vi måste hjälpa dem på plats, säger Morgan Malmborg, en av de två avhopparna, till SVT Jönköping.

ANNONS

I Vellinge sa kommunfullmäktige i förra veckan ja till förslaget om ett tiggeriförbud. Men beslutet är kontroversiellt och har överklagats av människorättsorganisationer som anser att beslutet strider mot bland annat Europakonventionen.

Kommunstyrelsens ordförande i Habo, Gunnar Pettersson (S), tycker inte att frågan hör hemma i lokalpolitiken.

- En sådan här fråga bör ju behandlas nationellt i så fall så man får ett likalydande regelverk för alla kommuner i landet, säger han till SVT.

TT

ANNONS