Guide Michelin har delat ut sina åtråvärda stjärnor i Sverige sedan 1984 - på onsdagen var det dags igen. Restaurang Sture i Malmö blev första svenska restaurang att tilldelas en ny stjärna 2017. På frågan om det varförväntat svarade kocken Karim Khouani med ett leende:
– Lite grand faktiskt. Men vi är väldigt glada och det har varit ett imponerande arbete från teamet, säger han till Guide Michelin.
Förvånad var däremot Sayan Isaksson på Imuoto i Stockholm, som också fick sin första stjärna.
– Jag är väldigt hedrad och väldigt glad att sushi har en boom i Stockholm just nu, säger han.
Uppgraderades till två stjärnor
Vollmers i Malmö uppgraderades från en till två stjärnor - vilket gjorde kocken Mats Vollmers nästintill mållös.
– Det här är så stort för oss. Det går nästan inte att ta på, säger han.
Guide Michelin Nordics presschef Lotta Wrangle var märkbart nöjd över att kunna presentera en ny tvåstjärniga restaurang i Sverige.
– Det var jättekul att kunna presentera dem här i Stockholm. De var ju på plats och kom upp väldigt överraskade från publiken. De är jätteglada, säger hon till GP.
Historiska Michelin-debutanter
Därutöver tilldelades både Island och Färöarna sina förstaMichelin-stjärnor någonsin - tack vare restaurang Dill i Reykjavik och Koks i Torshamn.
– Det känns fantastiskt att kunna inkludera dem i vår nya nordiska guide och utvidga vårt område, säger Wrangle.
Inga nordiska restauranger förlorade några stjärnor - däremot har ett par av dem stängt igen sedan fjolårets guide.
Här är de svenska krogarna som fick stjärnor 2017:
Göteborg
Bhoga
Koka
Sjömagasinet
SK Mat & Människor
Thörnströms Kök
28+
Upper House
Stockholm
Oaxen Krog (Två stjärnor)
Ekstedt
Esperanto
Gastrologik
Imouto (NY)
Mathias Dahlgren-Matbaren
Operakällaren
Sushi Sho
Volt
Malmö
Vollmers (Två stjärnor)
Bloom in the Park
Sture (NY)
Övriga
Fäviken Magasinet, Järpen (Två stjärnor)
Hotell Borgholm, Öland
PM & vänner, Växjö
Daniel Berlin, Skåne-Tranås
Fakta: Så går bedömningen till
Stjärnorna (minst en - max tre) delas ut endast baserat på maten. Här är de fem kriterier som bedömarna tittar på:
1. Kvaliteten på råvarorna.
2. ”Hantverket” – smaken och tillagandet.
3. ”Personligheten” – hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
4. Värde för pengarna.
5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.
Källa: Guide Michelin