Här är krogarna som får Michelin-stjärnor

På onsdagen delade Guide Michelin ut sina stjärnor till restaurangerna i Norden - Sverige fick flera nya och Göteborg behöll samtliga stjärnor från i fjol.

ANNONS
|

Guide Michelin har delat ut sina åtråvärda stjärnor i Sverige sedan 1984 - på onsdagen var det dags igen. Restaurang Sture i Malmö blev första svenska restaurang att tilldelas en ny stjärna 2017. På frågan om det varförväntat svarade kocken Karim Khouani med ett leende:

– Lite grand faktiskt. Men vi är väldigt glada och det har varit ett imponerande arbete från teamet, säger han till Guide Michelin.

Förvånad var däremot Sayan Isaksson på Imuoto i Stockholm, som också fick sin första stjärna.

– Jag är väldigt hedrad och väldigt glad att sushi har en boom i Stockholm just nu, säger han.

ANNONS

Uppgraderades till två stjärnor

Vollmers i Malmö uppgraderades från en till två stjärnor - vilket gjorde kocken Mats Vollmers nästintill mållös.

– Det här är så stort för oss. Det går nästan inte att ta på, säger han.

Guide Michelin Nordics presschef Lotta Wrangle var märkbart nöjd över att kunna presentera en ny tvåstjärniga restaurang i Sverige.

– Det var jättekul att kunna presentera dem här i Stockholm. De var ju på plats och kom upp väldigt överraskade från publiken. De är jätteglada, säger hon till GP.

Historiska Michelin-debutanter

Därutöver tilldelades både Island och Färöarna sina förstaMichelin-stjärnor någonsin - tack vare restaurang Dill i Reykjavik och Koks i Torshamn.

– Det känns fantastiskt att kunna inkludera dem i vår nya nordiska guide och utvidga vårt område, säger Wrangle.

Inga nordiska restauranger förlorade några stjärnor - däremot har ett par av dem stängt igen sedan fjolårets guide.

Här är de svenska krogarna som fick stjärnor 2017:

Göteborg

Bhoga

Koka

Sjömagasinet

SK Mat & Människor

Thörnströms Kök

28+

Upper House

Stockholm

Oaxen Krog (Två stjärnor)

Ekstedt

Esperanto

Gastrologik

Imouto (NY)

Mathias Dahlgren-Matbaren

Operakällaren

Sushi Sho

Volt

Malmö

Vollmers (Två stjärnor)

Bloom in the Park

Sture (NY)

Övriga

Fäviken Magasinet, Järpen (Två stjärnor)

Hotell Borgholm, Öland

PM & vänner, Växjö

ANNONS

Daniel Berlin, Skåne-Tranås

Fakta: Så går bedömningen till

Stjärnorna (minst en - max tre) delas ut endast baserat på maten. Här är de fem kriterier som bedömarna tittar på:

1. Kvaliteten på råvarorna.

2. ”Hantverket” – smaken och tillagandet.

3. ”Personligheten” – hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.

4. Värde för pengarna.

5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Källa: Guide Michelin

ANNONS