Ett lastfartyg har gått på grund söder om Oskarshamn.
Ett lastfartyg har gått på grund söder om Oskarshamn.

Dieselproblem – bärgning av fartyg dröjer

Innan bärgningen av det grundstötta lastfartyget söder om Oskarshamn kan inledas måste bränslet ombord hanteras. Tidigast måndag eftermiddag kan det blir aktuellt med en flytt, enligt Kustbevakningen.

ANNONS
|

Lastfartyget gick på grund tidigt på lördagsmorgonen. Enligt Kustbevakningen finns det 44000 liter diesel i tankarna. Hittills har inget läckt ut, men 28000 liter finns i tankar som ligger nära skadade områden på skrovet.

- Bränslet måste avlägsnas från tanken innan vi kan bärga fartyget. Annars finns det en risk att dieseln rinner ut i havet och skadar miljön, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen, till TT

ANNONS

Kustbevakningen är mån om att bärgningen ska påbörjas så fort som möjligt eftersom det är gynnsamma väderförhållanden på platsen. Men det kan tidigast ske under måndag eftermiddag.

- Vi kan inte komma tillräckligt nära fartyget med tillräckligt stora båtar för att kunna ta hand om bränslet. Så dieseln måste pumpas över och transporteras i land med mindre båtar. Så det kommer ta längre tid, säger Lindholm.

Fartyget är flaggat på Färöarna och Kustbevakningen har haft täta kontakter med ägaren, ett danskt rederi, vars ansvar det är att flytta fartyget.

Kaptenen och överstyrmannen är anhållna misstänkta för grovt sjöfylleri. Överstyrmannen är även misstänkt för grov vårdslöshet i sjötrafik.

Enligt Vimmerby Tidning var de kraftigt berusade när de greps. SVT Nyheter Småland rapporterar att kaptenen blåste motsvarande närmare 1,8 promille i polisens alkoholmätare. Överstyrmannen fick ta ett blodprov och polisen väntar på det resultatet.

Överstyrmannen har förts ut till fartyget igen eftersom en befälhavare måste vara ombord i samband med bärgning.

TT

ANNONS