Gjorde inbrott i lyxvilla - hittade en miljon i plastpåse

ANNONS
|

En 20-åring åtalas nu, för i första hand rån och grov stöld.Av utredningen att döma valde tjuvarna sitt mål mest av en slump. När fyra okända grabbar dök upp i det välbärgade bostadsområdet, fattade grannar dock misstankar – och vissa av dem tog fram sina mobilkameror.

Polisens bildbevisning i ärendet är med andra ord utmärkt.

Gömda godset i skogen

Efter stöten dumpade tjuvarna bytet i en skogsdunge nära brottsplatsen. En hundpatrull nosade emellertid snabbt upp påsen med pengarna.Spanarna ersatte innehållet och la in tidningspapper. De satte sig sedan, försedda med fotoutrustning, för att vänta på att de misstänkta gärningsmän återvände.Så skedde också, ett dygn senare.

ANNONS

Hälsa på tjej?

20-åringen dök upp alldeles i anslutning till den gömda godset – och greps i princip omedelbart. Mannen blånekar till att ha haft någonting med händelsen att göra.

– Jag fick sms av en tjej som sa att hon var ensam hemma. På väg till henne tänkte jag att jag skulle röka en joint och gick till den där närliggande skogen. Och när jag var där blev jag gripen, berättar 20-åringen i förundersökningen.

Hot om pistol

I samband med inbrottet vistades en yngre familjemedlem på husets övervåning. Han hotades, enligt stämningsansökan, av männen.

"Försök inte med nåt, jag har en pistol", uppges en av tjuvarna har sagt.

Den målsäganden som var på plats när rånet begicks pekade ut dig i en fotokonfrontation. Vad har du säga om det? undrar förhörsledaren.

– Den här killen blandar mig ihop med någon annan. Vi har inte kommit emot varandra, ansikte mot ansikte, menar 20-åringen.

Ingen av de andra ynglingarna som var med vid brottstillfället har hittills kunnat identifieras.

– Vi har dna-träff på några av dem, men de finns inte i våra register, konstaterar kammaråklagare Mats Dahlberg.

Ägare till stor firma

Mannen som hade den mycket stora summan i sin bostad äger en större firma.

Att 11660 000 kronor låg tämligen obevakade på hans kontor, förklarar företagaren med att många affärer i grossistsammanhang, nere i Partihallarna, genomförs med kontanter.

ANNONS

Dessutom har flera av de kassaboxar mannen tidigare brukat använda dragits in av bankerna.

Företagaren betvivlar att förövarna vetat om vad som fanns i fastigheten, att de blivit tipsade av en insider.

– Det känns som en tillfällighetsgrej. De har kommit in på baksidan, sett sprit och förvissat sig om att ingen är där. Jag har ett smörgåsbord hemma för en professionell inbrottstjuv, summerar företagaren.

Flera brott

Med tanke på att 20-åringen kopplats till ytterligare stölder, riskerar han enligt åklagare Mats Dahlberg ett flerårigt fängelsestraff.

ANNONS