Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen. Arkivbild.
Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen. Arkivbild.

Gjorde avsteg från säkerhetsregler redan 2014

Den ställföreträdande generaldirektören på Transportstyrelsen lämnar sin post. Han godkände avsteg från reglerna för IT-säkerhet redan sommaren 2014.

ANNONS
|

Avsteg gjordes därmed redan under den förra borgerliga regeringen, när Catharina Elmsäter-Svärd (M) var infrastrukturminister med ansvar för myndigheten. Och det var innan den numera sparkade generaldirektören Maria Ågren hade tillträtt.

Uppgifterna om avstegen finns i handlingar som Dagens Nyheter har tagit del av. Av dem framgår att den ställföreträdande generaldirektören, Jacob Gramenius, då beslutade om att inte följa myndighetens styrdokument om IT-säkerhet när känsliga uppgifter skulle flyttas över till nya system. Det handlade om fordonsägarregister samt körkortsinnehavare.

Gramenius nuvarande chef, generaldirektören Jonas Bjelfvenstam, säger att de båda hade ett samtal för tio dagar sedan och att Gramenius beslutat sig för att lämna sin post och ledningsgruppen.

ANNONS

- Jag tror att det är klokt att göra det för en sådan här fråga påverkar förtroendet, säger generaldirektören.

"Inget mer rättsligt"

Informationen hade bäring på rikets säkerhet och Bjelfvenstam fick reda på avsteget för "några veckor sedan".

TT: Att Gramenius frångått era riktlinjer om IT-säkerhet, är Säpo medveten om det?

- Det här fanns med i Säpos tillsynsarbete, säger Bjelfvenstam och menar den tillsyn som Säpo gjorde i slutet på 2015 när IT-drift outsourcades till företaget IBM.

TT: Men det var inte så att Säpo agerade då?

- Det får du fråga Säpo om. Det har inte mig veterligen varit mer agerande rättsligt än det strafföreläggande som lades ut (på Maria Ågren).

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till Expressen att han är nöjd med att generaldirektören "städar upp" och låter Gramenius gå.

- I det här fallet behövde det åtgärdas och det gjorde generaldirektören, säger Stefan Löfven.

"Kände inte till det"

Catharina Elmsäter-Svärd menar att hon inte kände till att Transporstyrelsen redan i augusti 2014 fattade beslut om att göra avsteg från myndighetens säkerhetsriktlinjer.

- Nej, det är ingenting som lyfts till mig eller min dåvarande statssekreterare. Jag vet inte vad det var för beslut, säger hon till TT.

Hon kan inte svara på om hon tycker att hon borde ha fått informationen, eller om det var så att informationen aldrig nådde henne.

- Det är ju alltid bra att man får uppgifter men det här var ingenting som lyftes till mig. Det är möjligt att jag skulle ha velat veta vad det var. Jag tycker man ska komma ihåg att KU kommer att granska det här och jag välkomnar det, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

ANNONS

"Lätt att vara efterklok"

Jonas Bjelfvenstam tycker att förklaringen är godtagbar.

- Ja, det tycker jag är rimligt att man inte informerar ministrar om varje beslut som tas på en myndighet. Att det fattas tusentals beslut på myndigheter varje dag som ministrar inte känner till så är det ju och så ska det nog vara också. Vi vill ju inte ha ministerstyre.

TT: Men det är inte varje dag det fattas beslut om att avsteg från säkerhetsriktlinjer. Är inte det en sådan uppgift man borde informera en minister om?

- Jag vill verkligen inte recensera. Det är så himla lätt att vara efterklok och recensera något som hände för drygt tre år sedan, säger generaldirektören.

TT

ANNONS