Det var inget VMA-larm i Sundsvall. Arkivbild.
Det var inget VMA-larm i Sundsvall. Arkivbild.

Falskt larm tjöt i Sundsvall

En sen kväll i juli tjöt "Hesa Fredrik" över Stockholm och skrämde slag på stadsborna. På torsdagen var det Sundsvallsbornas tur.

ANNONS
|

Men precis som larmet i Stockholm var det som tjöt under de tidiga morgontimmarna i Sundsvall, kring området Skönsmon, också falskt. Myndighetssajten Krisinformation har gått ut med information till allmänheten att det inte är ett VMA-larm utan ett liknande larm som gått ut på grund av tekniskt fel.

Signalen ska ha hörts i 15–20 minuter, enligt SOS Alarm.

- Det var en intern tuta som ljöd vid en oljedepå i Vindskärsudde. Så vi hade räddningstjänsten på plats och de hjälpte till med att tysta ned det här, säger Louise McElhinney, krisberedskapssamordnare på SOS Alarm, till TT.

ANNONS

"Hesa Fredrik" är en ton som låter i sju sekunders följt av en fjorton sekunders tystnad. Enligt P4 Västernorrland ska tonen i området Skönsmon ha tjutit mer frekvent.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är en varning vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

TT

ANNONS