Försvarsmakten kan flytta sitt högkvarter från Gärdet i Stockholm. Arkivbild.
Försvarsmakten kan flytta sitt högkvarter från Gärdet i Stockholm. Arkivbild.

Försvarsmakten kan flytta från Gärdet

ANNONS
|

Försvarsmakten överväger att flytta sitt högkvarter till den nya Barkabystaden i Järfälla. Det är Järfälla kommun, Fortifikationsverket och Försvarsmakten som har tecknat ett intentionsavtal om en förstudie för en flytt, skriver Fastighetsvärlden.

I dag har Försvarsmakten sitt högkvarter på flera olika adresser på Gärdet och Östermalm. Nu kan de alltså samlas på ett ställe, i lokaler intill den framtida tunnelbanestationen i Barkaby. Det slutgiltiga beslutet om en flytt måste dock godkännas av regering och riksdag. Enligt Fastighetsvärlden består området där den nuvarande fastigheten, som ägs av Fortifikationsverket, ligger av en bit skog och ett underliggande bergrum. Om försvaret flyttar till platsen kommer anläggningens byggnader att behöva ett skyddsavstånd på upp till 100 meter.

ANNONS

Järfälla kommun säger att flytten kan bli "den största etableringen i kommunen i modern tid". Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden bedöms lokalbehovet vara 100000 till 130000 kvadratmeter. Totalt är det ungefär 1000 anställda som berörs av flytten.

TT

ANNONS