Gärna pasta – men inte för mycket. En ny studie visar nämligen att personer som äter måttliga mängder kolhydrater lever längre än personer som äter nästan inga alls, eller väldigt mycket kolhydrater, som det finns mycket av i livsmedel som pasta, ris och potatis.
Gärna pasta – men inte för mycket. En ny studie visar nämligen att personer som äter måttliga mängder kolhydrater lever längre än personer som äter nästan inga alls, eller väldigt mycket kolhydrater, som det finns mycket av i livsmedel som pasta, ris och potatis.

För lite kolhydrater förkortar livet

Att äta för lite kolhydrater kan förkorta livet med upp till fyra år. Måttliga mängder tycks vara det mest optimala. Då lever du längst, visar ny forskning.

ANNONS
|

I flera av de dieter som florerar just nu är kolhydraterna i skottlinjen, som det finns mycket av i livsmedel såsom ris, pasta och potatis.

I den så kallade LCHF-dieten, efter engelskans low carb, high fat, är tanken är hålla nere antalet kolhydrater på ett minimum och i stället äta mer animaliskt eller mättat fett, som smör, ost och grädde. Animaliska proteiner, som det finns gott om i kött, går också bra.

Tidigare randomiserade studier, där deltagarna lottats till olika grupper, har visat att metoden – i ett kortare tidsperspektiv – är hyfsat effektiv för att få till en viktminskning och att den metaboliska riskprofilen för hjärtsjukdom förbättras.

ANNONS

Risk att dö

Den långsiktiga effekten av denna diet är däremot mer kontroversiell så tillvida att olika studier visar motstridiga resultat.

I ett försök att få veta mer har amerikanska forskare analyserat utfallet för de 15428 personer som inkluderades i en hälsostudie mellan åren 1987 och 1989. Deltagarna var då mellan 45 och 64 år gamla och vid starten och sex år senare fick de fylla i ett frågeformulär om vad de åt och drack samt hur stora deras portioner var. Den genomsnittliga uppföljningsperioden var 25 år, under vilken 6283 personer dog.

Efter att ha tagit hänsyn till en rad olika faktorer – som motion, ålder, rökning samt utbildning – analyserade forskarna om risken att dö påverkades av deras intag av kolhydrater.

Fyra extra år

Resultatet blev en U-formad kurva där personer vars kaloriintag till mindre andel (mindre än 40 procent) eller till större andel (mer än 70 procent) bestod av kolhydrater hade en högre risk att dö, jämfört med personer som åt mer måttliga mängder kolhydrater (50–55 procent av det totala kaloriintaget).

Enligt forskarna går resultaten, som presenteras i tidskriften The Lancet, att översätta med att från 50 års ålder så har en person med ett måttligt kolhydratintag i snitt 33 år kvar att leva. En lika gammal person, fast med ett mycket lågt intag, kan förväntas leva 29 år till, medan en person som har ett högt intag i snitt får ytterligare 32 år.

ANNONS

- Låg-kolhydrat-dieter där kolhydraterna ersätts med protein eller fett blir allt populärare. Men våra data tyder på att dessa dieter kan förkorta livslängden och bör därför inte uppmuntras, säger en av artikelförfattarna, Sara Seidelman vid Briham and Women's Hospital i Boston, till tidskriften.

Utifrån en kompletterande metaanalys med fler än 432000 deltagare i drygt 20 länder drar forskarna också slutsatsen att LCHF-dieter med fetter och proteiner från växtriket är bättre än dito med fetter och proteiner från djurriket.

TT

Fakta: Olika metoder

Den klassiska metoden för att gå ner i vikt är att minska på intaget av fett, och då framför allt mättat fett som det som finns i smör, grädde och fet mjölk. Socker, som i kakor och godis, bör också undvikas till varje pris.

En annan metod är att i stället hålla nere kroppens intag av kolhydrater, genom att undvika livsmedel som potatis, ris och pasta. Denna metod kallas populärt för LCHF, efter engelskans low carb, high fat — det vill säga få kolhydrater, mycket fett.

ANNONS