Svenskarnas förtroende för vaccinationer mot röda hund, mässling och påssjuka skiljer sig enligt en ny studie markant mot inställningen bland medborgare i andra EU-länder. Arkivbild.
Svenskarnas förtroende för vaccinationer mot röda hund, mässling och påssjuka skiljer sig enligt en ny studie markant mot inställningen bland medborgare i andra EU-länder. Arkivbild.

EU-studie om vaccin ifrågasätts

Svenskarnas förtroende för vaccination mot röda hund, mässling och påssjuka är lägst i hela EU, i en studie som gjorts av EU-kommissionen. Folkhälsomyndigheten förvånas över resultatet och pekar på felaktigheter i undersökningen.

ANNONS
|

Snittet i EU ligger på 80 procent, men i Sverige anser bara drygt hälften av svenskarna att vaccinet är säkert eller viktigt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Adam Roth, enhetschef för vaccinationsprogram på svenska Folkhälsomyndigheten, reagerar på studiens resultat.

- Intressant men också väldigt förvånande, med tanke på att vi i Sverige har haft en hög vaccinationstäckning – över 96 procent – under flera år vad gäller barnvaccinationsprogrammet, säger han till TT och fortsätter.

ANNONS

- Det tycker jag tyder på att förtroenden är högt.

Viktiga frågan felöversatt

I studien har 1000 personer tillfrågats i vart och ett av EU:s 28 medlemsländer. 56,5 procent av de tillfrågade svenskarna ansåg då att det så kallade MPR-vaccinet var säkert – bara 57,1 procent ansåg att det var vikigt att barn fick det.

Adam Roth anser att man måste titta närmare på den enskilda studien, samtidigt som han vill peka på det faktum att 35 procent inte har svarat på frågan som handlar om tilliten till MPR-vaccin. Dessutom är frågan felöversatt, säger Roth.

- Jag har nu sett frågeformuläret, och där lyder frågan: "Jag tror att MMR-vaccin är säkert". Men det finns inget vaccin som heter så.

Diskussion i medier

Huruvida förtroendet för vaccin är särskilt lågt i Sverige anser Roth således inte vara klarlagt ännu – men om så är fallet beror det troligtvis på flera saker, säger han.

ANNONS

- Det är tydligare i dag att man har en diskussion i medier och sociala medier kring vacciner.

TT

ANNONS