I Surahammars centrum har butikerna slagit igen. Kvar finns ett systembolag och ett apotek. Det stora köpcentrat Erikslund utanför Västerås ligger tio minuter bort med bil och lockar mer än bruksortens gamla torg.
I Surahammars centrum har butikerna slagit igen. Kvar finns ett systembolag och ett apotek. Det stora köpcentrat Erikslund utanför Västerås ligger tio minuter bort med bil och lockar mer än bruksortens gamla torg.

Där missnöjet styr växer SD

Årtionden av socialdemokratiskt styre kan snart vara över i bruksorten Surahammar. Ett pyrande missnöje har lyft Sverigedemokraterna som nu är näst största parti. Orten är långt ifrån unik. SD vinner mark i glest befolkade kommuner där invånarna har tuffa ekonomiska villkor.

ANNONS
|

En fluga surrar under taket på andra våningen i Folkets hus. Det är en praktisk byggnad, bred och kantig. På samma gång anspråkslös och imposant där den ligger mitt på torget i Surahammar. Plåt och tegel som säger "socialdemokrati" lika tydligt som någon röd ros.

- Vi tycker att vi har en bra politik, när det gäller badhuset, och sjukvården, och polisen. Vi har bra resultat i skolan, säger Chatarina Ståhl (S), ordförande i Surahammar arbetarekommun och andra namn i kommunfullmäktige.

ANNONS

Ändå talar hon för ett parti som har förlorat fyra mandat. Efter valet 2014 kunde Socialdemokraterna styra kommunen genom ett samarbete med Centerpartiet. Nu räcker inte rösterna till. Surahammar har fått sin egen regeringskris.

För att sitta kvar vid makten måste Socialdemokraterna lyckas övertyga Centern om att bjuda in Vänsterpartiet. Eller gå ihop med Moderaterna. Annars kan Sverigedemokraterna ta makten med stöd av Allianspartierna.

"Rasistisk ideologi"

Det finns ytterligare ett alternativ, men det är inget Chatarina Ståhl tar upp utan att man frågar henne:

- Nej, vi skulle inte samarbeta med ett parti som vilar på en rasistisk ideologi, säger hon.

Klockan 11 en onsdag är Folkets hus en tom byggnad. Torget utanför är tomt det också, bortsett från en liten karavan av rullatorer som rör sig mellan Systembolaget och apoteket. Övriga butiker har slagit igen och skyltfönstren gapar svarta.

- Det är sossarnas fel, säger Per Andersson som någon timme senare äter lunch i serveringen en trappa ner.

ANNONS

Han driver en bilverkstad i kommunen, Sveriges sjätte sämsta vad gäller nya företag.

- Sossarna har förstört centrum en gång för alla genom att man tillät affärsverksamhet på ett industriområde. Att sossarna backar här i kommunen tar man nästan för givet. Det är mycket missnöje. Det är nästan inte demokrati i Surahammar, utan diktatur. Sossarna har alltid styrt och de lyssnar inte, påstår han.

Från rött till gult

Utvecklingen i Surahammar är inte unik. Tar man en Sverigekarta och färgar kommunerna efter största parti lyser bilden fortfarande socialdemokratiskt röd. Men ser man till det näst största partiet får en stor del av kartan SD:s gula färg.

Sverigedemokraterna växer mest i glest befolkade kommuner där den genomsnittliga utbildningsnivån är låg och där befolkningen har sämre ekonomiska förutsättningar än dem som bor i storstäderna.

Andelen utrikesfödda kommuninvånare har ingen effekt på stödet för SD. Tvärtom är det ont om invandrare i många av de kommuner där partiet är starkast.

- Invandring har inget att göra med att vi drog igång, för det var inget problem, säger Stig Pettersson.

ANNONS

Vid årsskiftet lämnade han över ordförandeskapet för SD i Surahammar till Milton Hvid, som fyller i:

- Här finns inga invandrare.

I stället pratar de två Sverigedemokraterna om tåg som inte håller tiden och skolbarn som inte kommer i tid till lektionerna; hål i vägarna och undermålig snöröjning; oron som ett behandlingshem för missbrukare har fört med sig och inte minst om känslan av att ingen lyssnar.

- Alla satsningar har varit i den stora tätorten, i Surahammar. Det här är en avlång kommun och Virsbo och Ramnäs har i alla år blivit åsidosatta. Jag har bott här hela mitt liv och jag ser ju vilket missnöje det är. Men man kan inte bara klaga, man måste göra något också, säger Stig Pettersson.

"Seger eller död"

Den här dagen domineras sociala medier av en uppdatering som Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, har gjort på Facebook. Han kallar det sedan för ett "pepp-talk", men det är en text där han i dramatiska ordalag beskriver sina partivänner som Sveriges sista hopp i kampen för "vår kulturs och vår nations överlevnad".

ANNONS

Mattias Karlsson avslutar med att skriva att det bara finns två val: "Seger eller död".

- Ja...

Milton Hvid slår ut med händerna och blir tyst när han får texten uppläst för sig.

- Det är mycket grejer som kommer från riks som man inte kan hålla med om, säger Stig Pettersson.

Snart kommer valresultatet att stå helt klart. Då börjar förhandlingarna mellan partierna i Surahammar. Varken Stig Pettersson eller Milton Hvid har någon erfarenhet av kommunalt arbete och man anar en vördnad inför tanken på att det snart kan vara de som har ansvar för snöröjning och behandlingshem.

- Om ingen annan sträcker ut handen så kommer vi att göra det. Jag tror att många har röstat för förändring, säger Milton Hvid.

ANNONS

Per Andersson röstade blått, men han är inte missnöjd med att SD rusar framåt i kommunen.

- Det är ganska bra att det blev så här. Nu kanske sossarna lär sig att lyssna till andra.

TT

Fakta: Så röstade Surahammar

Preliminär röstfördelning i Surahammars kommun:

Parti Andel röster 2018 Andel röster 2014

Socialdemokraterna 34,5% 38%

Sverigedemokraterna 21,4% 11,8%

Moderaterna 19,4% 14,1%

Vänsterpartiet 8,7% 11,5%

Centerpartiet 7,7% 13,1 %

Liberalerna 3,5% 4,1%

Kristdemokraterna 2,7% 2,9%

Miljöpartiet 1,6% 4,1%

Källa: Valmyndigheten

Fakta: Surahammar

Surahammar kommun ligger i Västmanlands län. Centralorten är Surahammar och närmaste stad är Västerås.

I kommunen bor 9989 personer (juni 2018) och befolkningstätheten är 29 invånare per kvadratkilometer vilket gör att kommunen landar på plats 141 av 290.

Ståltillverkaren Surahammars Bruk AB har anor från 1500-talet och ägs i dag av den indiska stålkoncernen Tata.

Andelen högutbildade i kommunen är 12,5 procent, vilket kan jämföras med 27 procent i riket som helhet. Medianinkomsten är lägre än rikssnittet och kommunen har bara 6,1 nyföretagare per 1000 invånare, nästan häften av rikssnittet.

Källa: Ekonomifakta

ANNONS