Centerns partiledare Annie Lööf (C) presenterar partiets ekonomiska vårmotion.
Centerns partiledare Annie Lööf (C) presenterar partiets ekonomiska vårmotion.

C satsar på specialistsjuksköterskor

Centern föreslår en satsning på sjuksköterskor i sin ekonomiska vårmotion. Karriärtjänster med högre lön, vidareutbildning med full lön och en examenspremie ska få fler att välja yrket.

ANNONS
|

- Vi måste agera nu för att de som i dag arbetar inom vården ska få fler kollegor och bättre arbetsvillkor, så att de stannar kvar inom vården. De är helt ovärderliga, både för att rädda liv men också för att se till att man får vård i tid, säger C-ledaren Annie Lööf.

Sedan tidigare har C förslag på att den som vill vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska ska kunna göra det med full lön. Partiet vill satsa 600 miljoner kronor om året på detta under nästa mandatperiod, vilket är dubbelt så mycket som regeringen föreslagit.

ANNONS

Lönelyft

Nu plussar C på sjuksköterskesatsningen med karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Det kostar 400 miljoner om året och räcker till 5000 kronor extra i månaden för 5000 sjuksköterskor. Dessutom vill C införa en examenspremie på 60000 kronor för sjuksköterskor.

Under presentationen av partiets vårmotion betonar Annie Lööf att mycket är fantastiskt i Sverige, men att det ändå inte går att blunda för akuta problem.

- I den kommande valrörelsen kommer det att handla om hur vi ska stoppa klyvningen av landet, hur vi ska öka tryggheten och hur vi ska fart på den gröna tillväxten, säger Annie Lööf.

Dubbelt rotavdrag för miljön

Andra C-förslag är ett dubbelt rotavdrag för miljöinvesteringar, ett så kallat grönt avdrag. Centern anser att regeringens många olika stöd för till exempel solceller, laddboxar och energilagring är för spretiga. Därför vill man införa en enklare och snabbare modell för hushåll som vill göra gröna investeringar.

Ett annat förslag är att utveckla den så kallade Falkenbergsmodellen för att vända utvecklingen i utsatta områden. C vill satsa 470 miljoner kronor om året på åtgärder där, till att börja med i tio kommuner.

ANNONS

Totalt föreslår Centern nya reformer för 2,2 miljarder kronor för 2019 i sin ekonomiska vårmotion. Reformerna finansieras framförallt genom en breddad kemikalieskatt.

TT

Fakta: Centerns ekonomiska vårmotion

Några av C:s prioriteringar är:

Sprid Falkenbergsmodellen till fler kommuner med utsatta områden. Det handlar om åtgärder inom skolan, fritidsaktiviteter, uppsökande verksamhet, polisiär närvaro och aktiv stadsplanering. Kostar 470 miljoner kronor om året.

Fler lärlingsanställningar, beräknas kosta 11 miljoner kronor nästa år.

Satsning på sjuksköterskor, bland annat karriärtjänster och specialistutbildning med full lön. Totalt 1 miljard kronor om året.

Snabbare hjälp vid psykisk ohälsa, kostar 200 miljoner kronor om året.

Grönt avdrag för miljöinvesteringar, i praktiken ett dubbelt rotavdrag för 550 miljoner kronor om året.

ANNONS