När solen kommer fram njuter ormarna av värmen. De är ofta skygga, men var försiktig så att du inte råkar trampa på en orm i skog och mark. Arkivbild.
När solen kommer fram njuter ormarna av värmen. De är ofta skygga, men var försiktig så att du inte råkar trampa på en orm i skog och mark. Arkivbild.

Brist på serum för huggormsbett

ANNONS
|

Varm vår och huggormar hör ihop – och med det ökar risken för huggormsbett. Ännu finns det serum på landets sjukhus, men det råder stor brist på serum, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Orsaken är ökad efterfrågan, vilket har lett till att leverantören står med tomt lager. Nya leveranser kommer först i september.

Hur många som har blivit huggormsbitna i år är oklart.

- Vi för ingen statistik på hur många som har blivit huggormsbitna, men vi ser att förfrågningarna kring huggormsbett ökat stort i jämförelse med tidigare år. Vi har aldrig haft så många förfrågningar som just i maj, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, till SVT.

ANNONS

Förpackningar med serum har hämtats från Finland, och under sommaren kommer ett annat serum – med fragment från häst– att användas. Vanligtvis används här ett serum gjort av fårfragment.

TT

Fakta: Huggormsbett

Huggormsbett visar sig som två små prickar bredvid varandra på huden med 6–9 millimeters mellanrum. Ofta uppstår en blåaktig svullnad kring bettet.

250–300 personer vårdas på sjukhus varje år till följd av huggormsbett och av dem får 20–30 procent måttliga till allvarliga symtom.

Olika personer reagerar olika på huggormsbett – vissa får bara en obetydlig svullnad medan andra kan bli mycket sjuka. Hur du reagerar beror på mängden gift som har kommit in i kroppen och var du har blivit biten. Barn, gamla och gravida är särskilt känsliga.

Vid huggormsbett ska man alltid ringa Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00 för att få råd.

Alla som har blivit bitna av huggorm bör observeras på sjukhus. Även om du är opåverkad bör du be om hjälp med att ta dig dit.

I allvarliga fall kan man tidigt få symtom som illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, yrsel, kallsvettning, hjärtklappning, svullna läppar eller andningsbesvär. I dessa fall ska man genast ringa 112 för att få hjälp med transport till sjukhus.

Källa: Giftinformationscentralen, 1177.se

ANNONS